„Šiandien pakvietėme pristatyti visas naujienas dėl legendomis apipinto daugiafunkcio komplekso projekto. Iš projekto traukiasi „BaltCap“ fondas, į jo vietą ateina „Hanner“, – žurnalistams penktadienį sakė V. Benkunskas.

„Iš esmės mes turime toliau galiojančią sutartį su koncesininku, projektas yra gyvybingas, tam tikri dalykai vėliau bus suderinti ir pateikti miesto tarybai, bet pagrindinė žinutė yra ta, kad šiandien turime principinį sutarimą tarp „Hanner“ ir „BaltCap“ dėl akcijų perleidimo“, – pridūrė miesto vadovas.

Artimiausiu metu bus atlikti keli pagrindiniai žingsniai, įvardijo jis. Visų pirma, artimiausiame tarybos posėdyje bus pateiktas sprendimo projektas, kuriuo bus keičiama koncesijos sutartis ir bus indeksuojama kaina.

Jos meras neįvardijo.

„Vyko analizės, skaičiavimai, nes sutartis yra sudėtinga, remiasi įvairiais skaičiavimais, kurie derinami ir su priežiūros institucijomis. Juos artimiausiu metu paskelbsime, ji bus pristatyta tarybos nariams ir visuomenei“, – teigė V. Benkunskas.

Jo teigimu, bus fiksuojami ir tokie dalykai, kad miestas ir ministerija įsigyja papildomus darbus daugiafunkciniam kompleksui. Stadiono vietų skaičius bus didinamas iki 18 tūkst. (papildomos 3 tūkst. vietų).

Kitas pakeitimas – mokėjimo grafikų peržiūrėjimas.

„Kitaip tariant, siekdami subalansuoti ir sumažinti indeksacijos augimą, papildomų darbų kaštus, iš esmės peržiūrime savo įsipareigojimus iš finansinės pusės. Dabar fiksuojama, kad miestas išsimoka visą statybų kainą per 22 metus. Šiuo atveju terminas trumpėja maksimaliai ir mes 50 mln. eurų, kurie buvo numatyti palūkanoms mokėti, nukreipsime juos indeksacijai ir papildomų darbų kompensavimui. Projektas reikšmingai nebrangs“, – tikino meras.

Ką reiškia tai, kad išsimokėjimo terminas maksimaliai trumpėja? Anot V. Benkunsko, kalbama ne apie dešimtmečius, o metus. Tai leis sutaupyti dešimtis milijonų eurų. Fiksuotos palūkanos siekia 8 proc.

„Šiuo atveju papildomi mokesčių mokėtojų pinigai neturėtų būti išleisti“, – teigė Vilniaus miesto vadovas.

Faktiniai statybų kaštai per laikotarpį nuo pasiūlymo pateikimo iki visiško sutarties įsigaliojimo – nuo 2020 metų sausio iki 2022 metų liepos mėnesio, pasak mero, augo 40,35 proc.

„Koncesininkas prašo indeksuoti sutarties vertę 28,71 proc. Likusią augimo naštą – 11 proc. – prisiima koncesininkas ir dengs iš savo apyvartinių lėšų, uždirbamo pelno“, – teigė jis.

Nacionalinis stadionas

Atidarymo data nusikelia iki 2026 metų

„BaltCap“ partneris Simonas Gustainis išreiškė džiaugsmą pasiektu susitarimu su „Hanner“.

„Noriu pasidžiaugti, kad pasiekėme principinį susitarimą su „Hanner“ dėl projekto pardavimo. Noriu padėkoti Arvydui už pagalbą, įsitraukimą ir labai didelį operatyvumą. Išskirtinio profesionalumo komanda. Matome, kad projektas yra patikimose rankose ir džiaugiamės, kad šiame etape jis sutiko į jį žengti“, – nurodė S. Gustainis.

Jis pridūrė supratantąs, jog dėl reputacinių priežasčių šio projekto „BaltCap“ tęsti negali.

A. Avulis teigė, kad įmonė šio darbo imsis atsakingai.

„Atsiliepėme į prašymus ir kvietimus, atsakingai imsimės šio darbo. manau, kad turime pakankamai patirties, turime finansinių resursų. Manau, kad stadioną padarysime, 2026 metais galėsime žaisti futbolą. daugiau nelabai ką norėčiau sakyti, nes čia yra principinis susitarimas, o kai bus pasiekti susitarimai ir gautas miesto tarybos pritarimas, tada galėsime pakalbėti detaliau“, – žurnalistams komentavo A. Avulis.

Jis pabrėžė, kad sandoris įvykęs tik iš principo.

„Aš tik prieš savaitę apie tai sužinojau“, – teigė A. Avulis.

Sumos, už kurią įsigis „BaltCap“ akcijas, verslininkas neįvardijo.

Tad stadiono atidarymo data jau nusikelia nuo 2025 m. iki 2026 m.

Tarybos posėdis planuojamas vasario 28 dieną.

Avulis: jei to indeksavimo nebus, manęs čia nebus


Paklaustas, kiek šitame projekto mato rizikų, A. Avulis atkirto: „Lengvesnio klausimo nėra“?

„Daug rizikų, nes šitas projektas vyksta ne pirmus metus ir ne pirmą dešimtmetį. Bet kadangi toleruoju riziką ir noriu prisidėti, kad mieste būtų stadionas, manau, kad pavyks ją suvaldyti“, – teigė A. Avulis.

Finansavimą projektas užsitikrins iš banko, tačiau kokio – „Hanner“ vadovas neįvardijo, tik pridūrė, kad tai Lietuvoje veikianti finansų įstaiga, su ja jau yra susitarta. Suma, anot A. Avulio, sieks daugiau kaip šimtą milijonų eurų.

Prakalbęs apie sutartyje dabar įrašytą kainą A. Avulis sakė, kad ji yra „daugiau nei iššūkis“.

„Nuo 2017 metų pasikeitė tiek daug visko. (…) Dėl indeksavimo sistemos sukurta tiek mechanizmų ir įstatymų. Čia yra viskas sudėtinga ir supinta. Jei tiek pabrango, reikia tiek ir indeksuoti. Mes nieko prieš, jei čia atsidurs kitas dar drąsesnis žmogus, kuris parodys, kad gali pigiau pastatyti. Aš jam mielai užleisiu šitą vietą“, – nurodė jis.

„Jeigu indeksavimo nebus, manęs čia nebus. Su tokiais (indeksavimo) skaičiais, kokius rodė meras, galime išgyventi“, – pridūrė A. Avulis.

V. Benkunskas antrino, kad toks požiūris suprantamas.

„Natūralu, jei kalbame apie 2024 metus ir turime 2017 metų kainas, tos kainos ne tai kad neadekvačios, bet nerealios. Viskas daroma pagal sutarties nuostatas, kurios numatė tokias galimybes, bet nenumatė, kad infliacija metinė bus virš 20 proc., o kai kurių statybos sektoriaus momentai ir daugiau brango. Viską darome remiantis sutarties nuostatomis“, – atsakė Vilniaus miesto meras.

Jakštas: dar nėra visiškai įvertinta, kiek kainuos projekto patobulinimai


Pasak švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto, šiuo metu yra nežinoma, kiek galutinę projekto kainą paveiks numatyti papildomi darbai, kadangi vis dar laukiama įvertinimo iš Finansų ministerijos. Visgi, anot jo, projekto pabrangimas neturėtų sukelti kliūčių.

„Esame preliminariai įvertinę indeksavimo galimybes ir pasidalijimą tarp Vilniaus miesto savivaldybės ir Valstybės. Turime principinį sutarimą dėl projekto patobulinimo. Dar nėra visiškai įvertinta, kiek kainuos projekto patobulinimai ir galutinio sprendimo turėsime laukti iš Finansų ministerijos. Preliminariai kaštus vertino ir Centrinė projektų valdymo agentūra. Manome, kad ir kliūčių tam neturėjo jokių kilti“, – žurnalistams sakė G. Jakštas.

Ministras taip pat priminė, kad už nacionalinį stadioną sumokėta bus tik pabaigus jo statybas.

Nacionalinio stadiono statybų istoriją pastaruoju metu aptemdė naujos detalės. Buvusiam „BaltCap“ fondo, kuris valdė įmonę „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“, partneriui Šarūnui Stepukoniui buvo pareikšti įtarimai pasisavinus ir pralošus milijonines sumas iš įmonių fondų.

Interviu BNS Simonas Gustainis sakė, kad Š. Stepukonis galėjo padaryti ir 30 mln. eurų viršijančią žalą.

„BaltCap“ sutartį su Š. Stepukoniu nutraukė pernai lapkritį ir iškart kreipėsi į teisėsaugą po to, kai nustatė veiklos pažeidimų tvarkant jo vadovaujamo fondo finansus. Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)