Kelionių agentūrų duomenimis, kasmet daugėja norinčiųjų sutikti Naujuosius metus kitoje šalyje. Norintys įsigyti tokią kelionę už prieinamą kainą ir dar turėti galimybę rinktis šalį, viešbutį, pramogas bei kitas paslaugas gyventojai turi pradėti rūpintis jau sausio mėnesį.

Pasak konsultantų, gruodžio pradžioje įsigyti naujametę kelionę kainuoja daug brangiau, be to, sumažėja ne tik pasirinkimo galimybės, bet ir apskritai galimybė kur nors išvykti.

Oro bendrovės taip pat pastebi, kad vis dažniau žmonės savarankiškai organizuoja savo kelių dienų šventines keliones.

Bendrovės „flyLAL“ duomenimis, keleiviai jau perka bilietus Naujųjų metų šventinio laikotarpio skrydžiams – daugiausia į Londoną, Paryžių, Madridą, Romą, Amsterdamą. Taip pat renkasi ir tokias egzotiškas šalis, kaip Šri Lanka, Meksika, Tailandas, JAE.

Egipto vis dar negana

Šiais metais žmonės anksčiau nei pernai pradėjo rūpintis naujametėmis kelionėmis, LŽ pasakojo kelionių organizatoriaus „TopTravel“ turizmo skyriaus vadovė Inesa Jančiauskienė.

„Jau spalio mėnesio pradžioje sulaukėme nemažo susidomėjimo tokiomis kelionėmis. Kol kas didesnė paklausa keliauti autobusais, nors paprastai pirmiausia būdavo išperkamos kelionės lėktuvais. Šiandienos duomenimis, populiariausios išlieka trumposios, kelių dienų kelionės Baltijos kruizo keltais ir 5 dienų kelionė Praha-Viena-Budapeštas. Taip pat didelis susidomėjimas 1-2 nakvynių naujamete kelione Ryga -Talinas arba tik į Rygą“, - sakė ji.

Pašnekovė patikino, kad dėl išankstinio kelionių įsigijimo nuolaidų mėgstantieji keliauti lėktuvais daugiausia renkasi pasiūlymą sutikti Naujuosius metus Egipte. „Nemažas susidomėjimas ir egzotinėmis kelionėmis į Šri Lanką, Tailandą, Jamaiką, Kubą, Dominiką. Tokių kelionių kaina - nuo 7 tūkst. litų vienam asmeniui. Taip pat didelė paklausa kelionių į Laplandiją. Ten Naujųjų metų sutikimas vyksta lauke prie laužo, o kalnai sniego sukuria išskirtinę nuotaiką“, - dėstė turizmo skyriaus vadovė.

„Naujametes keliones paprastai žmonės nusiperka spalio-lapkričio mėnesiais, nes gruodžio mėnesį laisvų vietų lieka vos viena kita“, - LŽ sakė Marius Bernatonis, kelionių agentūros „101 Turas“ direktorius. Pašnekovo teigimu, dėl palankių kainų ir šiltų orų dažniausiai žmonės susigundo Naujuosius švęsti Egipte ir Kanarų salose. Taip pat populiarios kelionės autobusais Praha-Viena-Budapeštas, naujametis Paryžius bei išvykos slidinėti į Austriją, Slovakiją ir Italiją.

Autobusais – pigiau

Agnė Aniukštienė, kelionių agentūros „ZIP Travel“ pardavimų konsultantė, LŽ sakė, kad klientai itin pamėgo pirkti „paskutinės minutės“ keliones, tad ir naujametėmis kelionėmis dauguma žmonių domėtis pradeda maždaug lapkričio pabaigoje.

„Pastebėjome, kad lietuviai labiau mėgsta keliones lėktuvais dėl to, kad tai yra kur kas greičiau, patogiau ir mažiau vargina. Šiuo metu Lietuvoje žmonės labai daug dirba, todėl ir taupo savo laiką net atostogaudami. Kelionės autobusu kainuoja pigiau ir paprastai jas renkasi asmenys, turintys mažesnes pajamas“, - pasakojo A. Aniukštienė.

Pardavimų konsultantė mano, kad egzotiškose šalyse sutikti Naujuosius metus gali sau leisti retas lietuvis, todėl paklausesnės yra kelionės po Europą.

Užtenka šventinės vakarienės

Kelionių agentūrų atstovai pasakojo, kad paprastai naujametės nuo pažintinių kelionių skiriasi tik kaina ir, pagal pageidavimą, - šventine vakariene viešbutyje.

„Žmonės tiesiog naudojasi laisvomis dienomis ar galimybe pasiimti atostogas. Naujamečiu laikotarpiu kainos šokteli 1 tūkst., o kai kurių kelionių ir 2 tūkst. litų, nes keliauja žmonės iš viso pasaulio ir viešbučiai gerokai padidina kainas. Be to, į kainą įskaičiuojama naujametė vakarienė, tačiau jos galima atsisakyti - klientai patys renkasi“, - brangimo priežastis aiškino I.Jančiauskienė.

A. Aniukštienė pabrėžė, kad poreikis įvairias šventes švęsti užsienio šalyse ypač pastebimas nuo pernai ir kad žmonės renkasi tokias keliones, kurių metu būtų galima įdomiai bei turiningai leisti laiką.

„Kokiam kitos šalies piliečiui užtenka tiesiog išeiti Naujųjų metų naktį į miesto aikštę, o lietuviai paprastai renkasi keliones, į kurių kainą įskaičiuota šventinė naujametė vakarienė bei vakaro programa. Esant specialiai šventinei programai lietuviai sutinka mokėti brangiau už kelionę ir tai laiko pranašumu.

Paprastai Naujųjų metų dieną neveikia kai kurios lankytinos vietos – pilys, muziejai ir pan., todėl kelionių organizatoriai stengiasi šiuos lankomus objektus pakeisti kitais, dėl to ir kaina perskaičiuojama“, - pasakojo pardavimų konsultantė.

Pašnekovė patikino, kad lietuviai nėra išrankūs ir itin išskirtinių pramogų naujamečiam vakarui užsienyje neieško – jiems visiškai užtenka vaišių su vakaro programa.

„ZIP Travel“ duomenimis, dažniausiai keliones perka 2 ar 3 asmenys, t. y. vyksta mažomis grupelėmis, su draugais ar šeima. Kartais tokias keliones perka ir didelės 10-20 žmonių kompanijos.

Studentai keliauja lėktuvais

Kaip žinoma, keliauti lėktuvais yra brangiau, bet patogiau, o svarbiausia, sutaupoma daug laiko poilsiui bei naujiems įspūdžiams. Tokią kelionę sau leisti gali ne kiekvienas dirbantis žmogus, tačiau išradingi jaunuoliai, net ir neturėdami nuolatinio darbo, į bet kurią Europos šalį sutikti Naujųjų metų keliauja lėktuvais, ir labai pigiai.

„flyLAL“ Plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas LŽ užtikrino, kad perkant keliones iš anksto galima sutaupyti daugiau nei pusę bilieto kainos. „Kuo anksčiau perkamas skrydžio bilietas, tuo pigiau jį galima įsigyti. Iš anksto Naujųjų metų laikotarpio kelionėmis besirūpinantys keleiviai sutaupo tikrai daug. Bilietus jie gali įsigyti 50-70 proc. pigiau, nei pirkdami juos prieš pat šventes“, - aiškino L.Tarbrinas.

Studentė Ieva Bužinskaitė LŽ pasakojo, kad svarbiausia yra surasti pigių bilietų internetu. Pasak jos, naujametę kelionę reikia pradėti planuoti prieš gerą pusmetį, kai bilietai yra tikrai pigūs. Keliaujant dviese esą galima nemažai sutaupyti ir imant vieną lagaminą, nes tuomet bilieto kaina sumažėja dar 100 litų ir daugiau.

„Užsiregistravę tarptautiniame jaunimo tinklalapyje, studentai gali susisiekti su šalies, į kurią vyksta, gyventojais ir paprašyti, kad priimtų nemokamai pagyventi kelias dienas. Susitarus dėl nemokamos nakvynės, keliautojo pareiga nuvežti knygų apie Lietuvą arba lietuviškų suvenyrų. Žmonės, pas kuriuos apsistojama, ne tik priima su džiaugsmu, bet dar ir aprodo miestą“, - pasakojo I.Bužinskaitė.

Pasak pašnekovės, dažniausiai kitoje šalyje Naujieji metai sutinkami pagrindinėje miesto aikštėje su iš kitų šalių atvykusiais turistais. „Į kitą šalį važiuoju dėl noro pakeisti aplinką. Šiuos metus sutikau Prahoje. Neapsakomas jausmas stovėti su kitos kultūros žmonėmis prieš garsųjį Prahos laikrodį, kuris skaičiuoja paskutines metų sekundes, ir suprasti, kad naują pradžią pasitinku kitaip“, - pasakojo įspūdžius ji.