Laukia lauke


Nuo Naujųjų sostinės gyventojams įsigaliojo prievolė rūšiuoti maisto atliekas, kurios turi būti talpinamos specialiuose oranžiniuose maišeliuose.

Oranžinius maišelius dalijant Vilniaus miesto savivaldybei, panašu, kad nauja tvarka gyventojams bus sukėlusi nemažų nepatogumų.

Į „Delfi“ kreipėsi Šeškinės gyventoja, kuri atsiuntė nuotraukas iš šio mikrorajono „Facebook“ gyventojų grupės. Jose matyti, kaip eilė žmonių lauke laukia galimybės atsiimti oranžinių maišelių.

Gyventojai eilėje

Skaitytoja svarstė, ar normalu, kad tokiame šaltyje lauke reikia stovėti ilgose eilėse.

Tiesa, jas vienoje maisto tinklų parduotuvių užfiksavo ir „Delfi“ fotografas. Čia gyventojai eilėje laukė parduotuvės viduje, tačiau matyti, kad suskubusių atsiimti priemones taip pat kelios dešimtys.

Redakcija kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę komentaro. Jos atstovas Gabrielius Grubinskas teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybė džiaugiasi tokiu dideliu gyventojų susidomėjimu maisto atliekų rūšiavimui skirtomis priemonėmis.

„Mūsų vertinimu – tai rodo didelį žmonių sąmoningumą ir suinteresuotumą rūpintis tvarumu ir gyvenamosios aplinkos ateitimi. Savo ruožtu savivaldybė deda visas pastangas, kad gyventojams atsiimti maisto atliekų rūšiavimui skirtą kibirėlį ir oranžinius maišelius būtų patogu.

Nuo gruodžio 11 d., kai buvo pradėtas dalinimas, atsiimti kibirėlį ir maišelių ruloną buvo galima savivaldybėje, visose seniūnijose ir didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, o nuo Naujųjų metų taip pat organizuojamos mobiliosios komandos, kurios kasdien vyksta į didesnio gyventojų susibūrimo vietas, prie prekybos centrų.

Mobiliosios komandos kiekvienoje vietoje dirba ne trumpiau kaip 3 valandas, grafikas sudaromas taip, kad per dviejų savaičių laikotarpį bent po kartą mobilioji komanda atvyktų į kiekvieną iš 21 Vilniaus savivaldybės seniūnijų teritorijų. Maisto atliekų rūšiavimui skirti kibirėliai ir maišeliai bus dalinami visus šiuos metus“, – teigė jis.

Kaip aiškino, iki šios dienos Vilniaus gyventojams jau išdalinti beveik 33 tūkst. maisto atliekų rūšiavimo priemonių komplektai. Tai sudaro kiek daugiau nei dešimtadalį visų savivaldybės teritorijoje esančių namų ūkių.

Nauja tvarka

Redakcija primena, kad įsigaliojus naujai tvarkai, sostinės gyventojai maisto atliekas turės kaupti oranžinės spalvos vienkartiniuose maišeliuose, kuriuos reikės tvirtai užrišti ir išmesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius.

Šios atliekos bus atskiriamos nuo kitų ir paverčiamos kompostu, o maišeliai perdirbami.

Jau anksčiau skelbta, kad rūšiavimo priemones galima atsiimti didžiuosiuose prekybos centruose ir maisto prekių parduotuvėse, Vilniaus m. savivaldybėje, sostinės seniūnijose bei Vilniaus didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse.

Specialias, rūšiavimui skirtas talpas (kibirėlius) bei maišelius, gali atsiimti kiekvienas Vilniaus gyventojas – nepriklausomai, ar yra deklaravęs gyvenamąją vietą sostinėje, ar ne. Atvykus atsiimti rūšiavimo priemones, reikės nurodyti gyvenamąją vietą Vilniaus mieste.

Teigta, kad kartu su kibirėliu, kiekvienas atėjęs gaus 25 vienetus oranžinių maišelių. Jų, kaip skaičiuota, turėtų užtekti trims mėnesiams. Juo išnaudojus, oranžinius maišelius papildomai bus galima atsiimti sau patogioje vietoje.

Mobiliųjų komandų atvykimo vietų sąrašą ir laikus galima rasti čia.

Anksčiau redakcijai pasiteiravus, kokios sankcijos bus taikomos gyventojams, kurie oranžiniais maišeliais nuspręs nesinaudoti, savivaldybė teigė, kad jokia atsakomybė už tai nėra numatyta, „tačiau pagal teisės aktus gyventojai privalo rūšiuoti atliekas ir nemaišyti jų tarpusavyje, todėl savivaldybė tikisi žmonių sąmoningumo ir skatina gyventojus rūšiuoti maisto atliekas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)