Prekybininkų nuotaikos

Sėkmingais NATO suvenyrų pardavimais pasididžiuoti negalinti prekybininkė tikrai neliūdi – ji pasiryžusi pamatyti stebuklą ir džiaugiasi būdama visai šalia tokių didžių įvykių.

„Nesvarbu, kad neparduosime, bet pamatysime tokį stebuklą, kokio niekada Lietuvoje nebuvo“, – teigė ji.

Suvenyrų parduotuvės savininkas Aleksandras Nazarenko teigė pardavimais nesiskundžiantis.

„Specialiai šiam summit‘ui turiu tik Lietuvos ir NATO ženkliuką, jo kaina yra 3 eurai. Jau beveik išpirko, čia trečia partija užsakyta. Jau išpirko gal 20 ženkliukų“, – teigė jis.

Anot vyro, to, ką perka kiti žmonės, turint omeny suvenyrus, to paties reikės ir viršūnių susitikimo dalyviams, todėl baimės dėl savo verslo jis nejuto.

„Tikrai žinau, kad Vilnius dabar turi labai daug svečių ir, mano manymu, prekyba bus gera. Jau ir šiuo metu netrūksta, ir vakar, ir užvakar, ir visą savaitę žymiai pagerėjusi prekyba“, – dalijosi A. Nazarenko.

Vyras atskleidė, kokie suvenyrai patraukia svečių dėmesį.

„Mūsų šalis yra gintaro šalis, tai mūsų vadinamasis auksas, dėl to paprastai perka, išsiveža iš Lietuvos gintaro gaminius. Mes turime gražių naujų kolekcijų, tad dažniausiai pasirenka mūsų parduotuvę“, – teigė jis.

Jeigu į verslininko parduotuvę užsuktų JAV prezidentas Joe Bidenas, Aleksandras jam skirtų svarbią žinutę.

„Palinkėčiau jam kuo greičiau duoti Ukrainai F-16 ir kad Ukraina būtų kuo greičiau įtraukta į NATO“, – teigė suvenyrų parduotuvės savininkas.

Garsiais svečiais džiaugiasi ir turistai

„Aš esu iš Los Andželo, kartu su kitais rašytojais lankėmės Lenkijoje, bet labai norėjau aplankyti Lietuvą, Vilnių, nes čia gimė mano močiutė, taip pat žinau, kad tai labai gražus miestas. Visada norėjau apsilankyti ir štai – aš čia“, – pasakojo moteris.

Ji teigė apsidžiaugusi, kai sužinojo, jog Lietuvoje šiuo metu lankosi ir JAV prezidentas.

„Žinote, aš labai mėgstu mūsų prezidentą ir sakiau: na štai, galėsiu leisti su juo laiką. Ne, juokauju, bet tikrai džiaugiuosi. Kaip ir matydama, kiek Ukrainos vėliavų čia yra“, – teigė moteris.

„Tiesą sakant, kai užsisakėme lėktuvo bilietus, nežinojome, kad čia vyks NATO susitikimas. Prieš dvi dienas tik išgirdome. Esame iš Prancūzijos. Žinome, kad laukia daug ribojimų, na, bet taip jau yra, kai vyksta tokio masto renginiai“, – dalijosi kita turistė.

„Nežinau tiksliai, kokių lūkesčių turiu, bet, tiesą sakant, tikiuosi, kad Zelenskis bus čia, ir tikiu, kad mes, kaip Prancūzija, prašysime vėl daugiau pagalbos, nes jos reikia konflikto metu“, – teigė iš Prancūzijos atvykęs vyras.

Kai kuriuos nuvilia kainos

Nors dabar Vilniaus gatvėse prekybininkų stalai nukrauti įvairiausiais suvenyrais, kai kurie turistai abejoja, ar juos pirks.

„Prieš tai dairėmės po kitas suvenyrų parduotuves. Deja, suvenyrai čia, palyginus su kitomis Europos šalimis, labai brangūs, taigi nežinau, ar išvis ką nors pirksime“, – teigė Lietuvoje besilankantis vaikinas.

Lūkesčiai

NATO viršūnių susitikimo aktualijas stebintys žmonės turi pačių įvairiausių lūkesčių. Vieni jų tikisi, jog bus priimti istoriškai svarbūs sprendimai.

„Labai apsidžiaugčiau, jei Jungtinės Amerikos Valstijos, kaip ir NATO Aljansas, ką nors susitartų dėl Ukrainos. Mums reikia kažkaip sustabdyti šį karą“, – teigė iš Los Andželo atvykusi turistė.

O štai suvenyrais prekiaujanti prekybininkė teigė, jog dabar turi lūkesčių dešimčiai metų į priekį.

„Kadangi sakė, kad Lietuva dabar bus labai garsi ir visi ją atras, tokią mažą šalelę, dorą, gražią, tai tikrai gal bus daugiau turistų, nes viršūnių susitikimas pareklamuos mūsų Lietuvą“, – teigė ji.

Visas reportažas per LNK: