Kaip informuoja Lietuvos muitinė, konkretus prekių sąrašas skelbiamas verslo asociacijoms ir atstovams.

„Tokius muitinės formalumų atlikimo tvarkos taikymo pakeitimus Lietuvos muitinė numatė siekdama efektyviau užkardyti kelią galimam tarptautinių sankcijų apėjimui. Nuo 2023 m. birželio 5 dienos Lietuvos muitinė jau taiko sugriežtintas kontrolės priemones. Vis dėlto statistiniai duomenys rodo, jog vyksta paralelinis kai kurių prekių importas į Rusiją ir Baltarusiją, todėl Lietuvos muitinė imasi priemonių galimam sankcijų apėjimui, įtraukdama į šį procesą ir verslo atstovus, kurie pateikdami gamintojo deklaracijas užtikrintų didesnį tiekimo grandinės iki galutinio vartotojo skaidrumą“, – rašoma pranešime.

Gamintojo deklaracijų Lietuvos muitinėje bus pradėta reikalauti nuo liepos 3 d. deklaruojant prekes eksporto procedūrai ir reeksportui, o nuo liepos 17 d. – ir pasienio kontrolės punktuose veikiančiose muitinės įstaigose.

Lietuvos muitinė pažymi, kad asmenys, tiesiogiai ar netiesiogiai atlikdami muitinės formalumus su įvardintomis prekėmis, Lietuvos muitinei turės pateikti eksportuojamų arba reeksportuojamų prekių gamintojo surašytą dokumentą, kuriuo jis patvirtina:

1) kad jam žinomas jo pagamintų prekių pardavėjas ir jų pirkėjas trečiojoje šalyje ir jų sudarytas sandoris jam nekelia abejonių, kad jį vykdant gali būti nesilaikoma tarptautinių sankcijų taikymo sąlygų;

2) kad jam žinoma, kad jo pagamintos prekės bus tranzitu gabenamos per Baltarusijos ir/ar Rusijos Federacijos teritoriją į trečiąją šalį ir jis yra tikras, kad prekių tranzito per Rusijos Federaciją ir/ar Baltarusiją metu prekės nebus perparduodamos, perdirbamos, sandėliuojamos, perkraunamos į kitą transporto priemonę, įskaitant priekabos ar puspriekabės su prekėmis perkabinimą (vilkiko pakeitimą);

3) kad jam žinomas jo pagamintų prekių galutinis naudotojas bei jų galutinis naudojimas trečiojoje šalyje ir prekių gamintojas yra tikras, kad prekės nebus naudojamos nesilaikant tarptautinių sankcijų taikymo sąlygų.

Informuojama, kad nepateikus minėto dokumento Lietuvos Respublikos muitinei, prekės nebus išleistos iš Europos Sąjungos. Be to, Lietuvos muitinė, kilus pagrįstoms abejonėms dėl pateikto dokumento autentiškumo ir jame esančios informacijos teisingumo, kreipsis į prekių gamintojo šalies kompetentingas institucijas dėl pateikto dokumento ir jame esančios informacijos patikrinimo.

„Delfi“ primena, kad neseniai Ekonomikos ir inovacijų ministerija pranešė, kad siūlys Vyriausybės nutarimu sudaryti galimai dvejopos paskirties prekių sąrašą, kurių gabenimas per Lietuvos teritoriją būtų uždraustas. Kaip teigta, sąraše numatytos 65 prekių kategorijos, daugiausia tai elektroniniai prietaisai. Įtariama, kad šios prekės nepasiekia deklaruojamo kelionės tiksli, o atsiduria agresorės šalies rankose ir būna panaudojamos kare Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją