Kontrolierė pradėjo tyrimą dėl galimo priekabiavimo lyties pagrindu.

Į projekto vadovės pareigas priimta moteris skunde teigia, kad darbdavys jai pavesdavo darbus, žeminančius jos kvalifikaciją ir išsilavinimą. Jos buvo prašoma „dėlioti konferencijų bukletus, registruoti konferencijų dalyvius (t.y. dirbti registratore su studentėmis), fotografuoti, nešioti mikrofoną (buvo naudojamasi tuo, kad ji yra moteris)“, taip pat „darbdavys sakė, kad ji turi pjaustyti tortą, nes yra moteris“, ruošti kavą darbdaviui ir klientams.

Pasak pareiškėjos, tokių pačių darbų jos kolega vyras, taip pat priimtas į projekto vadovo pareigas, prašomas nebuvo.

Skunde teigiama, kad moteris dėl tokio elgesio inicijavo pokalbį su darbdaviu, tačiau sulaukė nepalankios reakcijos: darbdavys į pastabą dėl kavos ruošimo atsakė, kad „jis nėra „gėjus“ ir kad vyrai jam kavos nedarys – tai darys moterys“.

Tokios, pasak darbdavio, yra asociacijoje egzistuojančios tradicijos. Pokalbyje darbdavys taip pat sakė: „Noriu, kad ne vyras būtų sekretorium, o moteris“. Darbuotoja nebuvo įdarbinta sekretore, todėl tai, pasak jos, buvo ne tik moteriškumą žeminantis komentaras, bet ir žemino jos kvalifikaciją, profesiją ir išsilavinimą.

Moteris po bandomojo laikotarpio buvo atleista, nors jo metu nusiskundimų dėl jos darbo sulaukta nebuvo.

Dėl šios priežasties pareiškėja įtaria, kad buvo atleista dėl darbdaviui išreikštų pastabų apie elgesio, susijusio su jos lytimi, nepageidaujamumą ir nusiskundimų, kad jaučiasi diskriminuojama darbo vietoje.

Tortas buvo gimus vaikaičiui

VšĮ „Skaitmeninė statyba“ direktorius Dalius Gedvilas, kuris taip pat yra Lietuvos statybų asociacijos vadovas, situaciją su darbuotoja vadino apmaudžia. Esą jos paskleista informacija susijusi su išbandymo laikotarpio neišlaikymu.

„Aišku, apmaudu, kad žmogus, nesugebėjęs pritapti prie kolektyvo, atlikti savo darbo funkcijų, taip bando pateisinti išbandymo laikotarpio neišlaikymą, visų reikalavimų, kurie buvo keliami jos pareigybei.

Esminė problema buvo ta, kad ji nesugebėjo laiku ateiti į darbą ir vietoje to, kad ateitų mandagiai atsiprašytų darbdavio, kad kažkas atsitiko ar pamigo, bando tokiais būdais pateisinti savo nesugebėjimą dirbti pagal sutartį ir atlikti tas pareigas, kurios jai priklauso“, – DELFI sakė D. Gedvilas.

Jis neneigė, kad prašė darbuotojos pjaustyti tortą, tačiau jos pateikta interpretacija neatitinka tikrovės:

„Čia labai paprasta situacija: vienas iš kolegų pasidžiaugė, kad gimė anūkas. Pertraukėlės metu visi pasidžiaugė kolegos sėkme ir kad jis gali būti laimingas turėdamas atžalą, anūką. Jis atnešė tortą ir visi susirinko prie stalo tą tortą dalintis.

Ji buvo paprašyta, ar negali visiems padėti pasivaišinti kava ir tai buvo įvertinta kaip priekabiavimas arba nepaisymas kažkokių jos pareigybių. Tai visiškai neatitinka tiesos ir tikrovės. Kolektyvas šiandien vertina, kas yra tiesa ir kas netiesa. Kolegoms, aišku, apmaudu skaityti tai, kas publikuojama, kas visiškai neatitinka tikrovės.“

Vadovas taip pat neneigė, kad darbuotojos prašyta pagalbos dalinti bukletus ir atlikti kitus darbus. Tačiau tai esą yra įprastas dalykas, nes organizuojant renginius visų darbuotojų, kurių nėra daug, prašoma mobilizuotis, kad renginių dalyviai jame jaustųsi komfortiškai.

Tarnybos tyrimo metu bus vertinama, ar darbdavys nepažeidė Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme numatytos pareigos imtis priemonių, kad darbuotojas nepatirtų priekabiavimo. Įstatyme priekabiavimas apibrėžiamas kaip nepageidaujamas elgesys, kai dėl asmens lyties siekiama įžeisti arba įžeidžiamas asmens orumas ir siekiama sukurti ar sukuriama bauginanti, priešiška, žeminanti ar įžeidžianti aplinka.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė teigia: „Džiaugiuosi, kad pastaruoju metu paviešintos seksualinio priekabiavimo istorijos paskatino daugiau žmonių kreiptis į tarnybą dėl galimai patirto ne tik seksualinio priekabiavimo, bet ir priekabiavimo dėl lyties, o taip pat daugiau apie tai kalbėti viešai, dalintis panašiomis istorijomis, diskutuoti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)