Kaip skelbiama „Swedbank“ Finansų instituto pranešime žiniasklaidai, mokyklinių prekių pasiūla rinkoje išaugo, o tai lėmė stabilesnes šių prekių kainas ir daugiau pasirinkimo galimybių. Tačiau dėl pastaraisiais metais vyravusios aukštos infliacijos, šiais metais išleisti vaiką kainuos brangiau.

Kaip rodo „Swedbank“ skaičiavimai, visas uniformos komplektas, kurį sudaro švarkas, dvejos kelnės ar sijonai ir bliuzonas, šiais metais vidutiniškai kainuoja apie 136 eurus. Palyginti su praėjusiais metais, uniformos komplekto kaina padidėjusi apie 6 proc.

Didesnį kainos šuolį Finansų institutas pastebi ir sportinės aprangos kategorijoje. Jei praėjusiais metais ekonomišką sportinės aprangos komplektą buvo galima įsigyti už maždaug 26,5 euro, tai šįmet pigiausia sportinė apranga moksleiviui atsieis beveik ketvirtadaliu brangiau – apie 36 eurus, pažymima pranešime.

Kai kurios kanceliarinės prekės taip pat yra pabrangusios, o bendra mokiniui reikalingų priemonių krepšelio kaina šįmet, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo apie 5 proc. ir prasideda nuo 70 eurų, nurodoma pranešime. Specializuotose kanceliarinių prekių parduotuvėse tokio prekių krepšelio kaina siekia apie 120 eurų ir taip pat yra apie 5 proc. brangesnė nei prieš metus.

Kaip sutaupyti ruošiantis rugsėjui?

Mokyklinių prekių sąrašas. Visų pirma susidarykite reikalingų prekių sąrašą su kainomis ir apskaičiuokite bendrą reikalingą sumą. Žinant, ko reikia ir kiek kainuoja kiekviena iš prekių, bus paprasčiau įvertinti, kur galima sutaupyti daugiausia, kokių pigesnių alternatyvų paieškoti ar kur išsiversti su daiktais iš praeitų mokslo metų.

Alternatyvos brangiausiems pirkiniams . Susidarius sąrašą ir pamačius, kad jis viršija numatytą biudžetą, alternatyvų pirmiausia reikėtų ieškoti brangiausiai kainuojantiems dalykams, tokiems, kaip kuprinė, sportinė apranga ar uniforma. Pigesnės alternatyvos daugiausiai kainuojančioms mokyklinio krepšelio prekėms duos didžiausią finansinį efektą.

Pasitelkite internetą ir prekybos platformas . Pavyzdžiui, galbūt internete pagal skelbimus galite rasti gero stovio naudotą kuprinę ar mažai dėvėtą jūsų vaiko mokyklos uniformą. Be to, ieškodami pigesnių variantų, išnaudokite naudotų daiktų pardavimo platformas, o prekių ieškokite ir kaimyninėse rinkose. Sekdami grupes „Facebook“ taip pat galite rasti skelbimų apie dovanojamas mokyklines priemones, kurios galbūt tiks ir jūsų vaikui.

Kai ką atidėkite vėlesniam laikui . Galbūt kai kuriuos pirkinius kaip nauja sportinė apranga ar avalynė, naujas guašo ar plastilino rinkinys galite atidėti vėlesniam laikui. Taip išdėliodami išlaidas per kelis mėnesius, sumažinsite rugsėjo 1-osios finansinę naštą. Be to, kai kurie mokyklai reikalingi dalykai gali tapti ir dovana artėjančio vaiko gimtadienio ar didžiųjų metų švenčių proga.

Pasinaudokite finansine pagalba. Jeigu jūsų šeimos pajamos nėra didelės, pasitikrinkite, galbūt jūsų vaikui priklauso 92 eurų parama mokyklinėms priemonėms įsigyti ir nemokamas maitinimas.

Parama yra skiriama šeimoms, kuriose vienam nariui tenkančių vidutinių pajamų suma per mėnesį siekia iki 220,5 euro arba, atsižvelgus į tam tikras aplinkybes, iki 294 eurų. Vertinant šeimos pajamas, neįskaitomi vaiko pinigai, dalis su darbo santykiais susijusių pajamų ir dalis nedarbo socialinio draudimo išmokos.

Dėl šios paramos tėvai turi kreiptis į vietos savivaldybės skyrių, o prašymą pateikti galima iki spalio 5 d.

Nepriklausomai nuo šeimos pajamų, nemokami pietūs šalies mokyklose yra skiriami visiems priešmokyklinukams, pirmokams ir antrokams, primena „Swedbank“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją