Tačiau tai, kas vyksta prieš ir po sekso, gerokai skiriasi ir priklauso nuo to, kokias pajamas moteris gauna.

Gimstamumo rodikliai gerokai skiriasi priklausomai nuo pajamų. Mažiausias pajamas gaunančių moterų grupėje JAV, į kurią patenka vienišos 15-44 metų amerikietės, kurių metinės pajamos nesiekia JAV federalinės valdžios nustatytos skurdo ribos (11 770 JAV dolerių), yra penkis kartus didesnė tikimybė, kad vieniša moteris turės vaiką, negu didžiausias pajamas gaunančių moterų grupėje, kurioje moterų gaunamos pajamos skurdo ribą viršija 400 proc.

Mokslininkai Richardas Reevesas ir Joanna Venator atliko tyrimą, kurio metu nustatė, jog kontraceptinių priemonių naudojimas ir abortų dažnumas taip pat gerokai priklauso nuo pajamų. Didesnes pajamas gaunančios moterys yra linkusios naudotis efektyvesnėmis apsisaugojimo priemonėmis ir gali sau leisti pasidaryti abortą, lyginant su mažas pajamas gaunančiomis moterimis.

Savo tyrimo metu minėti du mokslininkai taip pat aiškinosi, kaip kontraceptinių priemonių naudojimas ir aborto galimybė paveiktų gimstamumą, jei įvairias pajamas gaunančios moterys turėtų vienodas galimybes.

Tyrimas parodė, kad jeigu visoms moterims būtų suteiktos vienodos galimybės nutraukti nėštumą, bendras gimstamumas sumažėtų trečdaliu. O jeigu visos moterys turėtų vienodas apsisaugojimo nuo nėštumo galimybes, bendras gimstamumo rodiklis smuktų beveik perpus.

„Mes manome, kad čia svarbiausi yra pajamų ir žinių klausimai, – sako mokslininkai. – Todėl tai yra grynai ekonominis ir politinis reikalas.“

Jie taip pat konstatuoja, kad efektyviausios kontraceptinės priemonės yra brangios. Abortas taip pat yra brangi procedūra, o kai kuriose vietose net ir neprieinama paslauga, todėl moterims tenka toli keliauti ją pasidaryti. Tai iš esmės reiškia, kad kontroliuoti savo vaisingumą moterims daug kainuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)