„Po pasikalbėjimo su ministre, manau, kad dauguma mūsų frakcijos narių palaikys pateikimo stadijoje šiuos gana ydingus projektus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė socialdemokratė Rasa Budbergytė, kurios frakcija Seime prieš rytinį parlamento posėdį susitiko su G. Skaiste.

Anot parlamentarės, socialdemokratų viduje nesutariama, ar mokestinių pakeitimų paketas turėtų būti pateiktas dabar, kadangi yra „iš tiesų teikiamas itin netinkamu laiku ir tikrai netobulas“.

R. Budbergytės teigimu, trūkumų turi siūlomi gyventojų pajamų, nekilnojamojo turto mokesčių, kiti pakeitimai, tačiau esą svarbu pradėti jų svarstymą Seime.

„Vien dėl tos priežasties, kad vis dėlto yra svarbu, kad Seime prasidėtų diskusijos apie tai, kaip turėti tikrai daugiau sąžiningumo mokestinėje sistemoje, ir kaip padidinti biudžeto pajamas“, – sakė R. Budbergytė.

„Vardan Lietuvos“, LVŽS ir likusi opozicija ketina nepritarti

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ parlamentaras žurnalistams sakė, kad jo frakcija reformos „tikrai nepalaikys“.

„Dabar turime ekonominio neapibrėžtumo laikotarpį, matome, kad ekonomikos augimas lėtėja, turime techninę recesiją. Tikrai manau, kad susilaikyti būtina“, – Seime kalbėjo A. Butkevičius.

Pasak jo, rengiant mokestinių pasiūlymų paketą nebuvo įvertinta Lietuvos konkurencingumo padėtis, mažėjantis šalies patrauklumas užsienio investuotojams, logistikos grandinių trikdžiai.

Be to, parlamentaras teigia pasigendantis fiskalinių priemonių aukštai infliacijai mažinti.

„Matau, kad nėra ir fiskalinės politikos tam tikrų svertų išsakytų, kodėl ta mokestinė reforma daroma, ir nematau jokios ekonominės-finansinės analizės, jei ta mokestinė reforma bus įgyvendinta, kokią įtaką ji turės mūsų makroekonominei aplinkai“, – argumentavo A. Butkevičius.

Seimo narys kartu kalbėjo, kad mokestinė reforma teikiama itin pavėluotai – esą pagal 2020 m. Biudžeto ir finansų komitetui pristatytą planą, specialioje darbo grupėje ji turėjo būti paruošta 2021 m., pateikta Seimui 2022 m. kovą, apie metus svarstoma Seime ir įsigalioti šiemet.

A. Butkevičius dar pridūrė, kad reforma teikiama tam, jog Lietuva liepą iš Europos Komisijos gautų 260 mln. eurų Ekonomikos atsparumo ir gaivinimo fondo lėšų – joms gauti esą būtina ją sėkmingai pateikti ir pradėti svarstyti parlamente.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė sakė, kad „valstiečiai“ taip pat nepritars reformos pateikimui.

„Frakcijoje diskutavome, kad pateikimo stadijoje tikrai nepritarsime šitai reformai. Frakcijos nariai tikrai užduos ir klausimus, ir išsakys abejones“, – žurnalistams sakė A. Norkienė.

„Tame pakete yra ir pelno mokesčio įstatymas, kuriame matome, kad tų lengvatų yra palikta daugiau. O ką ministrė kalba apie mokesčių teisingumą – mes to neįžvelgiame“, – pridūrė ji.

Darbo partijos parlamentaras Viktoras Fiodorovas antrino, kad reforma teikiama ne laiku. Pasak jo, Seimui siūloma svarstyti ne reformą, o „eilinį mokesčių didinimą“, todėl frakcija Vyriausybės projektų nepalaikys.

„Laikyti mokesčių reforma didesnį individualiai dirbančių asmenų apmokestinimą ir įdėti kitas smulkmenas yra drąsu. Tai ne reforma, o eilinis mokesčių didinimas“, – žurnalistams sakė V. Fiodorovas.

„Individualios veiklos apmokestinimo, nekilnojamojo turto mokesčio palaikyti tikrai nenorime ir neketiname. Ir šiandien tą balsavimu parodysime“, – akcentavo jis.

Mišrios parlamentarų grupės atstovė Agnė Širinskienė žurnalistams atskleidė, kad jos frakcija balsuojant dėl projektų arba susilaikys, arba balsuos prieš, kadangi mokestiniams pasiūlymams nepritaria ir dauguma socialinių partnerių.

„Visi, pradedant individualios veiklos vykdymu užsiimančiais asmenimis, yra nepatenkinti. Šiuo atveju tikrai būsime priversti arba susilaikyti, arba balsuoti prieš“, – sakė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

Taip pat, prie mokesčių reformos projekto įtrauktas ir prezidento Gitano Nausėdos siūlymas didinti prokurorų atlyginimus.

Pasak Finansų ministerijos, reforma siekiama mokesčių sistemą padaryti sąžiningesne ir labiau subalansuota, mažinti pajamų nelygybę, skatinti verslus investuoti į žaliuosius sprendimus ir inovacijas, mokesčių mokėjimą padaryti patogesniu.

Savo ruožtu verslo atstovai paketą kritikuoja, esą jį rengiant nebuvo atsižvelgta į jų pastabas, o nepaisant korekcijų, mokesčiai vis vien bus keliami.

Antradienį ryte Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) nepritarė Teisės departamento išvadai, kad vienas iš mokesčių reformos segmentų galėjo prieštarauti Konstitucijai. TTK priėmus šį sprendimą, mokesčių reformos paketas lieka plenarinio posėdžio vakarinėje darbotvarkėje.