„Svarstymus komitete planuojame rugpjūčio mėn. Mėnesio pradžioje pristatymą, o antroje pusėje jau klausymus ir svarstymus, kuriuose įvertinsime ir registruojamus pasiūlymus“, – Eltai teigė M. Lingė.

„Pirmiausia iki BFK sprendimų – išvadas mums turi pateikti papildomi komitetai, Ekonomikos, Kaimo reikalų ir Socialinių reikalų ir darbo komitetas“, – pažymėjo jis.

Antradienį spręs dėl ekspertinio vertinimo

Tuo tarpu artimiausiame BFK posėdyje bus priimtas sprendimas dėl ekspertinio mokesčių reformos teisinio reguliavimo įvertinimo. Tokio vertinimo ketvirtadienį paprašė Seimo opozicinių frakcijų atstovai.

„Antradienį labai trumpas formalus posėdis – turime pasiskirti išvadų rengėjus mokestiniams projektams ir dar priimti sprendimą dėl ekspertinės išvados, dėl kurios kreipėsi opozicija“, – sakė BFK pirmininkas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimo opozicinių frakcijų atstovai paprašė ekspertinio mokesčių reformos teisinio reguliavimo įvertinimo. Kaip Eltai teigė Mišrios Seimo narių grupės seniūną Agnė Širinskienė, raštą, adresuotą parlamento Biudžeto ir finansų komitetui (BFK), pasirašė visų mažumos frakcijų atstovai – viso iniciatyvą palaikė 47 politikai.

Parlamentarai prašo įvertinti, kokį poveikį smulkiam ir vidutiniam verslui, viduriniai klasei bei Lietuvos konkurencingumui pasaulyje turės siūlomi mokestiniai pakeitimai. Taip pat siekiama atsakyti į klausimą, ar vykdoma mokesčių pertvarka neskatins atsisakyti individualios veiklos, imtis verslo iškėlimo į aplinkines valstybes arba mokesčių vengimo. Be to, keliamas klausimas, kaip siūlomas reguliavimas atsilieptų regionų plėtrai ir užsienio investicijoms.

Remiantis Seimo statutu, jei į pagrindinį klausimą svarstantį komitetą kreipiasi daugiau nei 29 parlamentarai, šis privalo kreiptis į valstybinius mokslinių tyrimų institutus, aukštąsias mokyklas ar inicijuoti viešą kvietimą ekspertams, prašydamas pateikti numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo išvadą dėl įstatymo projekto. Išvada turi būti pateikiama bent per 10 darbo dienų, tačiau terminas neturėtų būti ilgesnis nei 30 darbo dienų. Ekspertinė išvada yra įstatymo projektą lydintis dokumentas, kuris su kitais teisės aktais pristatomas svarstymų komitetuose ir Seimo posėdyje metu.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių reformos paketui.

Finansų ministerijos pristatytą mokesčių reformos dalį balsavo 72, prieš 31, susilaikė 22 Seimo nariai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu įstatymo projektus patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas, pataisos į parlamento posėdžių salę grįš rudens sesijos metu.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.