Seimo teisės departamento specialistams teko gerokai paplušėti aiškinantis, ar šis nuo įmonių apyvartos skaičiuojamas mokestis atitinka Europos Sąjungos (ES) teisės normas, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Papildomam įmonių apyvartos apmokestinimui nepritariantis finansų ministras Algirdas Butkevičius tikisi, kad Seimo teisės departamentas neleis rastis teisiniam prieštaravimui ir Lietuva išvengs ilgo bylinėjimosi.

A.Butkevičius vietoj "solidarumo" mokesčio ragino 4 procentiniais punktais padidinti pelno mokestį įmonėms, tačiau vaidančioji koalicija šį siūlymą atmetė.

Daugiausia narių Seime turinčios Darbo frakcijos atstovai mano, kad "solidarumo" mokesčiui nuo apyvartos Seimo teisininkai pritars, o tai reiškia, kad ketvirtadienį šio mokesčio likimą galės spręsti Seimas.

"Kol kas nėra konkrečių įrodymų, kad toks mokestis prieštarauja ES teisei, o direktyva, kuria remiasi skeptikai, yra paini ir įvairiai vertinama", - sakė Darbo frakcijai atstovaujantis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas.

Mokesčio nuo apyvartos suderinamumu su ES teise buvo pradėta abejoti dėl panašių mokesčių likimo kitose ES šalyse - šiuo metu Europos Teisingumo Teismas svarsto Italijos regioninio mokesčio pagrįstumą.

Teisės ekspertai sako, kad teismo sprendimas dėl Italijos mokesčio gali nulemti ir "solidarumo" mokesčio ateitį, todėl galimybės įvesti ar atsisakyti šio mokesčio turėtų būti vertinamos vienodai.

Kai kurie specialistai abejoja, ar vertėtų remtis vien Italijos patirtimi, mat panašūs į Lietuvoje siūlomą mokestį esą be vargo taikomi kai kuriose kitose ES šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje ir Danijoje.

Jau dabar įmonės moka analogišką siūlomam 0,3-05 proc. apyvartos siekiantį kelių mokestį. Kai kurie verslininkai yra pareiškę, jog valdžiai nusprendus vėl apmokestinti įmonių apyvartą jie dėl to gali kreiptis į Europos Teisingumo Teismą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją