„Klausiau Lošimų priežiūros tarnybos, kartu ir Finansų ministerijos, ar tai kas buvo neprivaloma, kalbant apie atsakingo lošimo principus, ar matomi ir žinomi keliai, kaip neprivalomus dalykus padaryti privalomais ir įdėti į įstatymą“, – Eltai teigė V. Mitalas.

„Atsakymas buvo „taip“. Pavasario sesijai bus pateikti projektai iš Finansų ministerijos. Sveikinu ir džiaugiuosi, nes vienas dalykas yra Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymų pokyčiai, kurie aiškinasi, kur yra reglamentuota, kokios ten buvo lėšos, legalios nelegalios, tai su šiais klausimais dirba šiek tiek kitos institucijos“, – pažymėjo jis.

Vytautas Mitalas

V. Mitalas akcentavo, kad lošimų priklausomybių užkardymo klausimu, reikalingi sprendimai, kurie „uždegtų raudonas lemputes kaip įmanoma anksčiau“, dar nelaukiant ikiteisminių tyrimų pabaigos.

Finansų ministerija: atliekame sisteminį vertinimą, imtis veiksmų dar gerokai per anksti

Vis tik Finansų ministerija tvirtina, kad konkretizuoti siūlytinas priemones dar yra gerokai per anksti, nes situacija dėl buvusio „BaltCap“ partnerio Šarūno Stepukonio galimai pasisavintų ir praloštų pinigų yra kompleksinė bei kelianti klausimus, kurioje grandyje nesuveikė sistema. Vis tik ministerija pažymėjo atliekanti sisteminį vertinimą, paraleliai vyksta ir Lietuvos tarnybų, europiniai tyrimai.

„Klausimų kelia tiek Estijoje įsteigto fondo veikla ir jos priežiūra, tiek lošimų organizatorių prievolės ir galimas jų nevykdymas, ne paskutinėje vietoje įmonių ir vadovų atsakomybių klausimai, taip pat pinigų plovimo prevencijos ir azartinių lošimų įstatymų bei jų saugiklių įgyvendinimas“, – Eltai perduotame komentare aiškino ministerija.

„Patys atliekame sisteminį vertinimą, paraleliai vyksta europinis tyrimas, tyrimus atlieka ir Lietuvos tarnybos. Lošimų priežiūros tarnyba (LPT) dar 2021 m. parengė Atsakingo lošimo rekomendacijas, kurias vėliau tobulino atsižvelgę į europines praktikas ir Švedijos patirtį, o 2023 m. birželį pristatė patobulintas Atsakingo lošimo gaires ir šiuo metu taip pat atlieka vertinimą, kaip lošimų organizatoriai taiko jas praktikoje“, – tvirtinama komentare.

Finansų ministerija pažymėjo, kad tokioje sudėtinėje situacijoje daryti apibendrinančias išvadas ar suskubti imtis būtinai greitų, bet nebūtinai problemas sprendžiančių priemonių yra dar gerokai per anksti. Vis tik tvirtinama, kad atlikus minėtus sisteminius vertinimus, ministerija yra atvira galimam azartinių lošimų ir pinigų plovimo prevencijos sistemų tobulinimui.

ELTA primena, kad privataus kapitalo fondų valdytojas „BaltCap“ kreipėsi į teismą dėl buvusio partnerio Lietuvoje Š. Stepukonio, lošimų bendrovės „Olympic Casino Group Baltija“ ir jos akcininkės Estijoje „OB Holding 1“, iš kurių bando prisiteisti 16,6 mln. eurų.

„BaltCap“ sutartį su Š. Stepukoniu nutraukė pernai lapkritį ir iškart kreipėsi į teisėsaugą po to, kai nustatė veiklos pažeidimų tvarkant jo vadovaujamo fondo finansus. Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos Prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT).

Įtariama, kad iš viso Š. Stepukonis galėjo pasisavinti apie 30 mln. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Aleksandras Nemunaitis tvirtina, kad Š. Stepukonis šiuo metu savanoriškais pagrindais kariauja Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)