LMPF planuoja, kad mitinge dalyvaus virš 2 tūkst. žmonių.

Pasak LMPF pirmininkės Ingos Ruginienės, mitingu ir streiku siekiama socialinius partnerius priversti derėtis, nes Aplinkos ministerijai pavaldi Generalinė miškų urėdija su LMPF yra pasirašiusi šakinę kolektyvinę sutartį, kurioje nustatyta, kad reformos negali būti įgyvendinamos prieš tai neinformavus ir nesikonsultavus su darbuotojais.

„Su valdančiaisiais bandėme kalbėtis gražiuoju, prašėme informacijos oficialiais raštais, kartojome, kad nesame prieš pokyčius, tačiau ir toliau vyksta aklas tinkamai neparengtos reformos stūmimas į priekį, kuris žalingas urėdijoms ir visai valstybei... Kad atkreiptų politikų dėmesį, miškininkai ėmėsi piketų ir net paskelbė įspėjamąjį streiką. Deja, matome, kad politikų tinguliui išmušti to neužteko, tad bandysime juos pabudinti, surengę didžiausią mitingą šalies profesinių sąjungų istorijoje“, - pranešime spaudai sakė I.Ruginienė.

Mitingas prieš nedemokratišką ir neskaidrią valstybinių miškų valdymo reformą prasideda 9.30 val. prie Seimo ir nuo 12 val. tęsis prie Prezidentūros.

Įspėjamasis streikas vyks birželio penktadienį nuo 8 iki 10 val. Jo metu urėdijos atliks tik būtiniausias funkcijas.

Iki liepos 10 dienos ketinama surengti neeilinius Seimo posėdžius ir urėdijų reformą patvirtinti.

Kaip BNS sakė Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Kęstutis Mažeika, komitetas reformą svarstys jau šį penktadienį, nes ketvirtadienį savo išvadas dėl miškų pertvarkos turi pateikti ekspertai - to pareikalavo penktadalio parlamentarų.

Nepriklausoma ekspertizė turi atsakyti į du klausimus: ar Miškų įstatymo pataisomis siūloma reforma atitinka teisėkūros principus, yra tinkamai integruota į nacionalinę teisės sistemą ir neprieštarauja Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams bei ar ji teigiamai vertintina vadybiniu ir viešojo administravimo požiūriu.

K.Mažeika tiksi, kad urėdijos reforma bus sėkmingai patvirtinta, nors socialdemokratai reikalauja, kad liktų 25 urėdijos ne sujungtos į vieną bendrovę, o kaip atskiros įmonės.

Socialdemokratai Seime užregistravo įstatymo pataisas, pagal kurias urėdijos būtų pertvarkytos taip, kad kiekvienoje jų būtų ne mažiau 25 -30 tūkstančių hektarų ir ne daugiau 60 tūkstančių hektarų miško. Kad urėdijos būtų ekonomiškai rentabilios kirtimų apimtys – ne mažesnės kaip 100 tūkst. kietmetrių per metus. Pagal socialdemokratų siūlymus pertvarkant turėtų išlikti apie 25 urėdijos.

„Valstiečių“ frakcija, pasak jos vadovo Ramūno Karbauskio, palaiko miškų urėdijų pertvarką.

Urėdijų pertvarkos planas numato, kad vietoj 42 urėdijų bus įsteigta valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)