„Kalbant apie fondų reguliavimą, jis europinis, yra perkelta alternatyvaus kolektyvinio fondų valdytojų direktyva ir iš esmės toks reguliavimas yra visoje ES. Šiuo metu vyksta tyrimas, dalyvauja kelių šalių institucijos ir tik atlikus tyrimą ir gavus išvadas bus galima nuspręsti, ar reguliavimas kažkur nesuveikė“, – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdžio metu sakė V. Petronienė.

„Neatmestina, kad problema kilo ne dėl trūkstamo reguliavimo, o dėl jo taikymo ar netinkamo taikymo. Reikėtų sulaukti tyrimo išvadų, kad būtų galima atsakyti dėl fondų reguliavimo, ar jis taisytinas, ar reikalingas kažkoks papildymas“, – pažymėjo ji.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktorius Rolandas Kiškis tikino, kad šiuo metu per anksti įvertinti, kas nesuveikė. Jis akcentavo, kad šiuo metu atliekamas vidinis auditas ir bendradarbiaujant su institucijomis bus siekiama „išsigaudyti galimas klaidas“.

„Per anksti įvertinti kas įvyko, kas neįvyko. Pagrindinis dalykas, kad šiuo metu tarnyboje atliekamas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl labai didelės vertės turto pasisavinimo, ne dėl pinigų plovimo ar t. t. Per šį tyrimą atsakysime kas kaltas, kas nekaltas“, – sakė R. Kiškis.

„Be abejo atliekame vidinį auditą, kas buvo padaryta su visais galimai susijusiais pranešimais apie įtartinas informacijas, dedame naujus sluoksnius, aktyviai bendradarbiaujame su Lietuvos banku, Lošimų priežiūros tarnyba, Finansų ministerija, VMI, kad išsigaudyti galimas klaidas“, – kalbėjo jis.

R. Kiškis sakė trečiadienį pasirašęs pavedimą atlikti tarnybinį patikrinimą, taip pat planuojama iš skirtingų padalinių sukurti audito grupę, kuri galėtų atsakyti į kai kuriuos klausimus.

„Šiandien pasirašiau pavedimą atlikti tarnybinį patikrinimą, bet tai nereiškia, kad įžvelgiame, jog galimai buvo kažkieno nusižengimas. Mes jį atliekame tam, kad įsivertintume, ar vidinės procedūros suveikė ar ne, ar galėjo kažkuris pareigūnas, darbuotojas, atlikti dalykus efektyviau“, – teigė FNTT vadovas.

„Planuojame pas save sukurti iš skirtingų padalinių tam tikrą audito grupę, kuri į kai kuriuos klausimus atsakys. (...) Kalbant apie sistemą, laikausi nuomonės, kad reguliavimas pakankamas, įgyvendinimą gal būtų galima efektyvinti“, – aiškino jis.

ELTA primena, buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Š. Stepukonis vasarį buvo sulaikytas Vilniuje. Jis įtariamas pasisavinęs apie 40 mln. eurų kapitalo fondo lėšų, bent dalį kurių galėjo pralošti kazino.

Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos Prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT). Europos prokuroras Darius Karčinskas ketvirtadienį kreipėsi į teismą, prašydamas pratęsti Š. Stepukonio suėmimą dar mėnesiui.

Dėl Š. Stepukonio atliekami du ikiteisminiai tyrimai. Pirmajame jis įtariamas dėl maždaug 27 mln. eurų „BaltCap“ fondų lėšų pasisavinimo. Prokuratūros teigimu, daugiau nei 20 mln. eurų Š. Stepukonis galėjo pralošti. Tuo metu kita dalis pinigų galėjo būti prarasta rizikingose investicijose per platformą „Interactive Brokers“.

Antrasis ikiteisminis tyrimas atnaujintas pradėjus pirmąjį. Vilniaus apygardos prokuratūra dar 2022 metais buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą iš bendrovės „Paysera LT“ gavus informacijos apie į Š. Stepukonio sąskaitą iš Lenkijos įmonės pervestus 3,9 mln. eurų. Pasak prokuratūros, tada nustatyta, kad pinigai buvo pervesti vykdant akcijų pardavimo sandorį, tad tyrimas nutrauktas.

Š. Stepukonis įvairiais laikotarpiais vadovavo infrastruktūros fondo bendrovėms Lietuvoje ir buvo projektų bendrovių Lenkijoje valdybos pirmininkas. Juridinių asmenų registro duomenimis, Lietuvoje jis yra buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ bendrovių „Investicijų uostas“, „Knowledge investment“, „Moelta“, „Nullus“, „Safe community“, „Urban Revitalisation“, „Vėjo sesės 1“, „Venetus capital“, „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ ir „Žvirgždaičių energija“ vadovu.

Tuo metu Lenkijos registre Š. Stepukonis nurodomas kaip buvęs bendrovių „Izim SP“, „Deuteros Izim Edu“, „EN Efficiency PL“, „Protos Izim Edu“ ir „Tritos Izim Edu“ valdybos pirmininkas. Kaip nurodoma „BaltCap“ tinklapyje, „Izim“ yra speciali portfelio įmonė, kurios tikslas – kelti pragyvenimo lygį Lenkijos miestuose atnaujinant viešąją infrastruktūrą.