Pirmajame skyrybų skunde, kuris buvo paduotas Ženevoje 2008 metais, E. Rybolovliova apkaltino savo vyrą pasitelkus „daugybę trečiųjų šalių, padėjusių sukurti užsienio įmonių ir investicinių fondų tinklą, kad jai liktų nepasiekiamas jo turtas, įskaitant meno kūrinius už maždaug 500 mln. dolerių (1,3 mlrd. Lt), juvelyrinius dirbinius už 36 mln. dolerių (93,6 mln. Lt) ir jachtą už 80 mln. dolerių (208 mln. Lt). “

Ieškinius 48 metų D. Rybolovliovui ji taip pat iškėlė Didžiosios Britanijos Mergelių salose, Anglijoje, Velse, Jungtinėse Valstijose, Kipre, Singapūre ir Šveicarijoje. Iš viso ji siekia prisiteisti 6 mlrd. dolerių (15,6 mlrd. Lt).

Šios bylos suteikia progą išvysti užsienio įmonių struktūras ir slaptus teisinius metodus, kuriuos naudoja turtingiausi pasaulio žmonės, valdydami, saugodami ir slėpdami savo turtą, rašo „Bloomberg”.

Monake gyvenantis D. Rybolovliovas, didžiąją dalį savo turto susikrovė 2010 ir 2011 metais už 8 mlrd. dolerių (20,8 mlrd. Lt) pardavęs dvi kalio karbonato trąšų gamyklas. Abi bendrovės – „Uralkali“ ir „Silvinit“ - jam priklausė per Kipre registruotą kontroliuojančiąją įmonę „Madura Holding Ltd“.

Kai kurie jam priklausantys meno kūriniai, įskaitant Vincento Van Gogho, Claude`o Monet ir Pablo Picasso paveikslus, dabar yra patikėti Didžiosios Britanijos Mergelių salose registruotai įmonei „Xitrans Finance Ltd.“ ir saugomi Singapūre. 2011 metais D. Rybolovliovas už 88 mln. dolerių (228,8 mln. Lt) Niujorke įsigijo butą, pasinaudodamas investiciniu fondu, kuris siejamas su jo dukra Jekaterina. Anot Niujorke paduotų skyrybų dokumentų, šis butas su mansarda buvo nupirktas iš buvusio „Citigroup Inc.“ valdybos pirmininko žmonos Sandy Weill.

Savo ieškinyje E. Rybolovliova tvirtina, kad milijardierius daug savo turto, įskaitant juvelyrinius dirbinius, baldus ir jachtą, perleido dviems investiciniams fondams „Aries“ ir „Virgo“, kuriuos jis įkūrė Kipre 2005 metais, po kelių savaičių, kai ji atsisakė pasirašyti jo pasiūlytą vedybų sutartį.

D. Rybolovliovo Monake įsikūrusios kontroliuojančiosios šeimos įmonės „Rigmora Holdings Ltd.“ atstovas spaudai Sergejus Černicinas ką nors komentuoti atsisakė. E. Rybolovliovos advokatas Ženevoje Marcas Bonnant nuo komentarų taip pat susilaikė.

Pasak Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos „Tax Justice Network“, kovojančios už skaidrumą finansų sistemoje, turtingi asmenys 2010 metų pabaigoje užsienyje slėpė 32 trln. dolerių (83,2 trln. Lt). Mažiau negu 100 tūkst. žmonių priklauso 9,8 trln. dolerių (25,48 trln. Lt) vertės užsienio įmonių lėšų, rodo tyrimas, kurį atliko buvęs „McKinsey & Co“ ekonomistas Jamesas Henry.

Daugiau kaip 30 proc. iš 200 turtingiausių pasaulio žmonių, kurių turtas, anot „Bloomberg“ milijardierių indekso, bendrai vertinamas 2,8 trln. dolerių (7,28 trln. Lt), dalį savo asmeninio turto kontroliuoja per užsienio bendroves ar kitas vietines organizacijas, kuriose lėšos jiems priklauso netiesiogiai. Šios struktūros dažnai slepia lėšas nuo mokesčių įstaigų ar teisinėmis priemonėmis saugo jas nuo konfiskavimo bei teismų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)