Dabartinės kainos atspindi realybę

Valstybės duomenų agentūros duomenys rodo, kad tarp pigusių maisto produktų – kruopos, grietinė, kiviai, svogūnai, mandarinai, burokėliai, tačiau bent dalis mėsos produktų vis dar patenka į brangstančių produktų kategoriją.

Valstybės duomenų agentūra nurodo, kad rūkyti mėsos gaminiai lapkritį per mėnesį brango 1,7 proc., jautiena ir veršiena – 0,9 proc., kalakutiena – 0,9 proc., virtos dešros, dešrelės – 0,9 proc. Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius paaiškino, kas nulemia tokius veiksnius.

„Mėsa yra vienas iš stabiliausių produktų ir jos brangimas yra labai priklausomas nuo žaliavų rinkos. Mūsų žaliavų rinka yra Europos Sąjunga, nes Lietuva pati kiaulienos, kurios daugiausiai sunaudoja, neužsiaugina, užsiaugina tik pusę ir mažiau. Ta tendencija yra, kad mes – kuo toliau, tuo mažiau mėsos turime.

Mes, kaip pramonė, matome, už kiek mes galime nupirkti, tai už tiek ir gaminame, ir, galų gale, kad ir turime ilgalaikes sutartis, kartais tu gamini nuostolingai kurį laiką, paskui jau persižiūri tas kainas, kad jos labiau atitiktų realybę ir matome, kad dabar jos pradeda vis labiau atspindėti realybę“, – Delfi laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo jis.

Egidijus Mackevičius

Pasak pašnekovo, kainos, kurias matėme, pavyzdžiui, pavasarį – realybės tikrai neatspindėjo.

„Gal išskyrus šviežią mėsą, kuri yra konkursuojama kas tris savaites. Tai yra daugmaž atspindintis realią situaciją produktas, bet, jeigu kalbame apie perdirbtus produktus – ten jau yra daug ilgesnis ciklas ir tas ciklas sukelia kainą dėl darbo jėgos, ir dėl kitų dedamųjų“, – teigė E. Mackevičius.

Be to, jis pridūrė, kad, kai kalbame apie atpigusią energetiką, svarbu suprasti, kad ji atpigo tik tam tikrai daliai įmonių.

„Yra nemažai įmonių ir dabar yra ginčai, vos ne ikiteisminiai ginčai, kadangi yra įmonių užsifiksavusių kainas prie keturiasdešimt kelių centų trims metams ir jų energetikos kainų kritimas visiškai nepalietė.

kaina kaip buvo didelė, taip ir yra“, – tikino Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas.

Taigi, pasak pašnekovo, mėsos sektorius šiai dienai nėra itin patrauklus.

„Sektoriuje negali būti daug žaidėjų ir tų žaidėjų, iš tikrųjų, sumažėjo, nes tiesiog įmonės negali išgyventi. Mes sunkiai pradedame kilti, bet, kai jau pradeda kilti, tai eisime iki tol, kol rinka stabilizuosis tame lygmenyje, kuris atitinka dabartinių žaliavų kainas“, – teigė E. Mackevičius.

Spaudimas iš prekybos tinklų

Kaip teigė E. Mackevičius, gamintojas yra gamintojas, tačiau šioje vietoje – viskas tik prasideda.

„Yra sutartys ir mes, kadangi didžiąją dalį savo produkcijos pardavinėjame per tinklus, tai tiesiog jie yra tie, kurie diktuoja galutinę kainą.

Galime, aišku, pastebėti, kad akcijiniai produktai gal gali būti parduodami netgi už mažiau negu jie įsigyja iš mūsų. Tai čia, vėlgi, yra verslas, yra traukos prekės, bet yra produktų, kur irgi kiekvienas prekybininkas mato, kur gali uždirbti ir iš ten uždirba. Gamyba daro savo, savo rezultatus parodo, o visi tie nuogąstavimai mūsų statistikoje aiškiai atsispindi“, – teigė pašnekovas.

Egidijus Mackevičius

Pasak jo, viskas visada remiasi į objektyvias priežastis.

„Tu negali ten labai pažaisti ir pasakyti, kad šiandien pabranginsiu, nes nėra kažko kažkur nusipirkti. Visada yra, kur nusipirkti. Yra turgus, yra Lenkija, kuri mus labai stipriai riboja, tai mes tiesiog esame tarp tų dviejų plokščių ir bandome išgyventi, tik tas išgyvenimas visiems parodo, kad kainos kyla ir tendencijų mažėjimui, praktiškai, nėra“, – teigė E. Mackevičius.

Ko galime tikėtis kitais metais?

E. Mackevičius teigė, kad garantuoti, kaip keisis mėsos kainos, jis negali. Esą viskas labai stipriai priklauso nuo žaliavos kainų. Tačiau laidoje kalbant apie gamintojams didėsiantį pakuotės mokestį bei akcizą suskystintoms naftos dujoms (SND), įvertina, kad tendencija yra brangimo.

„Kiaulienos žaliava yra tikrai stipriai išbrangusi. Dabar kiaulienos žaliava stabilizavosi, bet, jeigu ji pradės važiuoti žemyn – tada galima prognozuoti pigimą, nes mes labai tiesiogiai priklausomi. Tai yra vienareikšmiškas dalykas.

Jeigu žaliavos neatpigs, o visos kitos dedamosios (pakuotės mokestis, akcizas suskystintoms naftos dujoms –Delfi), kaip mes matome, brangsta – na, tada tendencija labiau yra brangimo, bet, vis tik, žiūrint optimistiškai, galima prognozuoti, kad mėsa jau neturėtų brangti“, – dalijosi jis.

Asociatyvi nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)