Kol kas bendrovė apie 70 proc. produkcijos išveža į JAV, likusią dalį – į Europą ir Aziją. Lietuvoje įmonės gaminiai naudojami vos keliuose pastatuose.

“Lietuvoje yra šiek tiek susidomėjimo, pavyzdžiui, mūsų tekstilinė vėdinimo sistema yra įrengta Alytaus sporto rūmų baseine, - sako „FabricAir“ direktoriaus pavaduotoja Onutė Tamulionienė. - Įmonės stebisi, kai pasakome, kad ortakių sistemos yra iš medžiagos, tai jiems skamba neįprastai, neaišku, kaip sistemos iš audinio gali kaboti palubėje. Be to, žmonės įpratę, kad vėdinimo sistemos yra sujungiamos metalinėmis detalėmis, o mes ortakius sujungiame užtrauktukais.“

Siuvimo inžinierės išsilavinimą turinti O. Tamulionienė pasakoja, jog dėl to alytiškių gaminiai pirmiausia keliauja į naujovėms imlesnį užsienį. Antra priežastis – kol kas su pardavimais Lietuvoje nėra aktyviai dirbama.

„Turime pardavimų biurus JAV, Turkijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Danijoje, nes valdančioji įmonė yra Danijoje. Kitąmet pardavimų biurą planuojame įsteigti ir Lietuvoje, - paaiškina ji. - Mes įrengiame įprastas vėdinimo sistemas, tačiau užuot naudoję metalinius vamzdžius mes visą tai darome iš audinio. Konstrukcijos yra lengvesnės, jas lengviau pervežti ir instaliuoti.“

O. Tamulionienė sako, jog vienas didžiausių įmonės užsakymų buvo gaiviųjų gėrimų gamintojai „Coca-Cola“.

Norėjo pasirinkti Kiniją, bet kreipėsi į Alytaus siuvėjas

Onutė Tamulionienė
Alytuje veikianti bendrovė turi 52 darbuotojus, tai vienintelė grupės gamybos įmonė.

„Bendrovė įsikūrė 2001 m., bet iš pradžių buvo tik 6 siuvėjos, gaminome specialiuosius drabužius. Vėliau ėmėmės ortakių siuvimo ir galiausiai visiškai atsisakėme specialiųjų drabužių. Kiek žinau, prieš pasirinkdami Lietuvą, danai svarstė galimybę vėdinimo sistemų gamybą perkelti į Kiniją dėl pigios darbo jėgos, bet dėl kokybės pasirinko Lietuvą“, - pasakoja O. Tamulionienė.

Ji prisimena, jog iš pradžių bendrovėje dirbo tik siuvėjos, o dabar veikla išsiplėtė ir įmonėje dirba sistemų projektuotojai, planavimo ir pakavimo skyriai.

„Mums reikia darbuotojų, daugiausiai – siuvėjų, bet reikia ir vadybininkų, projektuotojų, - vardija O. Tamulionienė. - Užtenka ir vietos specialistų, vis prašome, kad žmonės grįžtų į Alytų: jeigu mokėsi Vilniuje ar Kaune, kodėl turi ten likti? Norime, kad čia parvažiuotų.“

Bendrovė skaičiuoja, jog 40 proc. darbuotojų įmonėje dirba 10-11 metų, o siuvimo skyriuje mokami atlyginimai „į rankas“ siekia apie 1,6 – 1,8 tūkst. litų.

Naudoja lazerinę technologiją

Vėdinimo sistemos iš tekstilės gaminamos naudojant lazerinių technologijų įrenginį: kai bendrovė atsigabena audinio ir Čekijos ar Austrijos, pagal klientų poreikius medžiagoje yra padaromos reikiamo diametro skylutės, kad pro jas į patalpą sklistų šviežias oras.

„Įsigiję naują įrenginį, galime išgauti tokį pralaidumą, kokio nori mūsų klientai. Medžiaginiame ortakyje įrenginiu padarome reikiamo dydžio skylutės, - paaiškina O. Tamulionienė. - Paprastai gamyba vyksta taip: turime pastato planą ir pagrindinį vėdinimo sistemų projektą, pagal kurį yra ruošiami brėžiniai. Klientas turi patvirtinti, kad mūsų brėžiniai jam tinka, tada mes darome išklotines ir kerpame, siuvame ir išvežame.“

Pasak jos, metalinės ir tekstilinės vėdinimo sistemos savo kaina yra panašios, tačiau medžiagines sistemas galima skalbti, jų negraužia kandys, medžiaga nedega, bet laikant prie ugnies ji trupa, kaip gaisrininkų drabužiai. O. Tamulionienė vardija, jog dėl jų saugumo jokių bėdų nekilo, nes įmonė vėdinimo sistemas įrenginėjo įvairių pastatams: biurams, ligoninėms, sandėliavimo patalpoms, visuomeniniams pastatams, fabrikams ir t.t.

Įdomu tai, jog bendrovės specialistai pastebėjo, kad skirtingos šalys dažniau renkasi vieną ar kitą spalvą: Skandinavijos valstybėse paklausūs šviesiai pilki, smėlio atspalviai, Turkijoje – mėlyni, Rusijoje – raudoni, į Kiniją dažniau keliauja žalios vėdinimo sistemos, kai JAV perkami įvairiaspalviai gaminiai.

Lietuvos verslo paramos agentūros duomenimis, bendrovė „FabricAir“ įvykdė tris projektus, kuriems gavo 5,448 mln. Lt paramą, kai projektų išlaidų suma siekė 10,809 mln. Lt. Bendrovė įsigijo įrenginių, diegė IT sistemas, ėmėsi eksporto plėtros JAV ir Kinijos rinkose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)