„Man labai gaila, valdantieji įjungė visko neigimo ir realios situacijos nematymo režimą ir atmetė visus pasiūlymus, net nepradėdami diskusijų. Valstybės pareiga problemų turintiems sektoriams visais įrankiais bandyti padėti. Tie žmonės, kurie turi paskolas ir palūkanos pakilusios į neregėtas aukštumas, jie turi teisę, kad valstybė matys jų interesą, problemas ir gins tą interesą“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė A. Mazuronis.

„Deja, Vyriausybė pasirinko stručio galvos kišimo į smėlį politiką, kas mano nuomone nėra sąžininga“, – pažymėjo jis.

Politikas aiškino, kad jam atrodo sąžininga, jog bankus apmokestinus solidarumo mokesčius, tie žmonės, kurie sunešė didžiausius viršpelnius, galėtų susigrąžinti dalį sumokėtų lėšų.

„Tai yra žmonės, turintys kreditus, kaip taisyklė, tai vidutines pajamas gaunantys, dirbantys, auginantys vaikus ir susiduriantys su gana rimtais finansiniais iššūkiais, į kuriuos Vyriausybė šiandien nekreipia pakankamai dėmesio“, – sakė parlamentaras.

„Bandėme atkreipti dėmesį sakydami, kad tai yra kelias, kuriuo eina didžioji dalis valstybių, kurios taiko solidarumo mokestį komerciniams bankams. Graikija buvo minėta, latviai diskutuoja ta tema, lenkai išvis radikalesnius sprendimus siūlo, fiksavo palūkanas susidardami su komerciniais bankais priešingu atveju grasindami įvesti mokestį“, – dėstė jis.

Ketvirtadienį Seime po pateikimo nepritarta „darbiečių“ inicijuotiems GPM įstatymo pakeitimams, kuriais buvo numatyta galimybę paskolas paėmusiems gyventojams, apskaičiuojant ir deklaruojant pajamas už 2023 metus, iš jų atimti palūkanas už vieną paimtą kreditą.

Pataisų iniciatoriai tvirtino, kad priėmus šį sprendimą būtų sumažinta apmokestinamųjų pajamų suma bei sušvelnintas išaugusių paskolų palūkanų poveikis namų ūkiams.

GPM įstatyme buvo numatyta, kad iš pajamų gali būti atimamos per mokestinį laikotarpį patirtos nuolatinio Lietuvos gyventojo 2023 m. finansų įstaigai sumokėtos palūkanos už vieną paimtą kreditą vienam Lietuvos teritorijoje esančiam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba palūkanos už vieno gyvenamojo būsto finansinę nuomą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją