Tačiau, anot jo, tai nebūtų efektyvu, kadangi verslas rastų būdų, kaip tokius apribojimus apeiti, o prekyba su Rusija galėtų būti užkardyta, tik jei toks sprendimas būtų priimtas visos Europos Sąjungos lygiu.

„Blogai, kad prekiaujama, kad nesuvokiama, jog bet kokių santykių, taip pat ekonominių, nereikėtų turėti su tomis šalimis. Bet jei vis tik žmonės ar įmonių vadovai galvoja kitaip, mūsų gyvenamoje laisvos rinkos erdvėje tikrai viena Lietuvėlė nesugebės priimti jokių represinių priemonių, kurios užkardytų prekybą su tomis šalimis“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė A. Mazuronis.

Pasak Darbo partijos pirmininko, kad sankcijas verslui apeiti pavyksta, buvo galima pastebėti Kinijai praktiškai nutraukus santykius su Lietuvos įmonėmis (po to, kai Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė). Tuomet norėję tęsti prekybą su Kinija perregistravo įmones į Latviją ar kitas šalis, pastebi A. Mazuronis.

„Čia irgi galima suregistruoti tarpines įmones, prekybą, dokumentus daryti per kitas šalis, kad formaliai jos nesimatytų“, – sakė jis.

„Nebent tai būtų kažkoks europinis sprendimas su labai griežtomis taisyklėmis, kurias europinės institucijos ir kontroliuotų. Tokiu atveju gal ir būtų kažkoks poveikis“, – pažymėjo parlamentaras.

A. Mazuronis sutiko, kad efektyviausia būtų paviešinti tokių Lietuvos bendrovių pavadinimus.

„Visi prekybos srautai yra matomi, juos reikia imti, viešinti, rodyti visuomenei ir tegul visuomenė apsisprendžia, kaip elgtis su tokiomis įmonėmis“, – teigė jis.

„Šitokiu būdu reikia eiti. Nes priverstinės sankcijos – galime jų priimti aibę įvairiausių, bet tikiu, kad galime atsidurti situacijoje, kai tie, kas norės prekiauti, tie prekiaus kuriuo atveju“, – pridūrė politikas.

ELTA primena, kad Valstybės duomenų agentūros duomenimis, nuo pernai sausio iki spalio eksportą į Rusiją sustabdė 360 Lietuvos įmonių (nuo 621 sausį iki 261 spalį) . Šią statistiką antradienį paskelbė LRT. Daugiausia į Rusijoje dar veikė optikos, medicinos ir matavimo prietaisus, transporto priemones, elektros įrangą, katilus ir mechaninius įrenginius eksportuojančių bendrovių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją