Tokie rezultatai sustiprino solidaus bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo lūkesčius antrąjį šių metų ketvirtį. Šalies ekonomika ir darbo rinka išlaiko solidų stabilumą, o infliacija iš esmės atitinka lūkesčius.

JAV centrinis bankas birželį padidino palūkanų normas jau antrą kartą šiemet. Iki 2018-ųjų pabaigos prognozuojami dar du tokie padidinimai.

Praėjusį mėnesį šalies mažmeninės prekybos apimtys padidėjo 0,5 proc. Patikslinti gegužės duomenys parodė 1,3 proc. augimą. Jis buvo didžiausias nuo 2017 metų rugsėjo.

Ekonomistai prognozavo, kad JAV mažmeninės prekybos apimtys birželį augs 0,5 proc. Jos stiebėsi 6,6 proc., lyginant su metais anksčiau.

Neįtraukiant automobilių, benzino, statybinių medžiagų ir maisto, praėjusį mėnesį JAV mažmeninės prekybos apimtys nepakito po patikslinto 0,8 proc. padidėjimo gegužę.

Vadinamosios grynosios mažmeninės prekybos apimtys atspindi vartotojų išlaidų dinamiką. Vartotojų išlaidos sudaro daugiau negu du trečdalius JAV bendrojo vidaus produkto (BVP).

Visgi prekybos konfliktai kelia grėsmę JAV ekonomikos perspektyvoms. Jungtinės Valstijos įsitraukė į tarifų karą su pagrindinėmis prekybos partnerėmis. Tai - Kinija, Kanada, Meksika ir Europos Sąjunga. Nerimas dėl prekybos jau pradeda kenkti verslo ir vartotojų pasitikėjimui.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pirmadienį įspėjo, kad prekybos ginčai gali pakenkti pasaulio ekonomikos atsigavimui. Jungtinėms Valstijoms pavojingas eksporto sulėtėjimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją