Tokias išvadas padarė įmonių riziką vertinanti UAB „Creditreform Lietuva“, išanalizavusi Statistikos departamento pateiktus mažmeninės prekybos apyvartos 2011 m. I pusmetį duomenis.

Anot UAB „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojo Romualdo Trumpos, kainų augimas buvo pagrindinis variklis stūmęs į viršų prekybą maisto prekėmis, alkoholiu ir tabaku. Per metus palyginamosiomis kainomis pajamos ūgtelėjo 0,4 proc., o faktinėmis kainomis – net 7,6 proc. Pasak jo, maisto prekių grupėje kainų „žirklės“ auga nuo 2010 m. vidurio, ko negalima pasakyti apie vartojimą.“

Besistiebiančios kainos taip pat kėlė degalų prekybos apyvartas. Jos per metus palyginamosiomis kainomis išaugo 11,3 proc., o faktinėmis kainomis - net 27,3 proc. Tam įtakos turėjo ir transportavimo apimčių didėjimas, palyginti su kaimynais konkurencingos dyzelino kainos bei baltarusiškų degalų gabenimo apsunkinimai.

Naujų vilkikų pardavimai ir naudotų automobilių reeksportas pasitarnavo variklinių transporto priemonių pardavimo ir remonto sektoriaus spurtui sausio – birželio mėn. Lyginant su pernai pajamos išaugo 80,3 proc. (faktinėmis kainomis – 74,7 proc.). Remonto paslaugos brangsta - augimas faktinėmis kainomis nuo balandžio pralenkė augimą palyginamomis kainomis. Kol kas detalių ir automobilių kainos pastebimai neaugo.

Prieštaringos tendencijos išlieka prekyboje ne maisto prekėmis. Gegužę spartėjo namų apyvokos prekių pardavimai, bet krito porą mėnesių augę sporto prekių pardavimai; o birželį, kaip įprasta, sumažėjo drabužių ir avalynės, vaistų ir kosmetikos pardavimai. Penkių mėnesių apyvarta faktinėmis kainomis daugiausiai ūgtelėjo kompiuterių ir buitinės elektronikos (+29,4 proc.), sporto ir laisvalaikio prekių, papuošalų ir knygomis (+18 proc.), namų ūkio prekių ir baldų prekybos įmonėse (+13,8 proc.), o drabužių ir avalynės pardavimai augo tik 7%. Kol kas tebesmuko buitinės technikos (-8,4 proc.) ir raštinės prekių bei spaudos (-5,9 proc.) pardavimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją