Vis tik su didžiausiu iššūkiu prekybininkai dar tik susidurs apyvartoje cirkuliuojant abiem – naujajam ir senajam – banknotams.

Žydrūnas Valkeris
„Ruošiantis euro įvedimui išties nemažai laiko ir investicijų skyrėme darbuotojų mokymui bei ėmėmės visų saugos priemonių, kad užkirstume kelią banknotų klastočių patekimui į tinklo parduotuves. Per pirmąjį naujos valiutos cirkuliacijos mėnesį „Maxima“ tinkle buvo atpažinta 14 euro banknotų klastočių, tad teko sustiprinti esamas saugos priemones ir dabar galime pasidžiaugti, kad pirmiems metams su euru besibaigiant, klastočių mūsų kasose beveik nepasitaiko. Prevencinių veiksmų ėmėmės ir dabar, į apyvartą išleidžiant naujo pavyzdžio 20 eurų banknotus“, - pranešime spaudai sako „Maxima Lt“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Naujo pavyzdžio 20 eurų vertės banknotai apyvartoje bus jau nuo rytdienos. Tačiau prekybininkai šiam žingsniui pradėjo ruoštis gerokai iš anksto. Bendradarbiaujant su Lietuvos banku prekybos tinklas apmokė visų savo parduotuvių darbuotojus atpažinti naujo pavyzdžio banknotus ir suteikti reikiamą informaciją pirkėjams. Šalia kasų pirkėjai taip pat ras informacinę medžiagą – brošiūras ir plakatus, pristatančius naujų banknotų išskirtinumus bei būdingus saugos požymius.

Sustiprinta ir techninė banknotų kontrolė. Siekiant palengvinti tinklo kasininkų-pardavėjų darbą bei atsakomybę atpažįstant euro banknotų klastotes, tinkle naudojami modernūs euro klastotes atpažįstantys aparatai. Renkantis šių aparatų modelį, vienas iš svarbiausių kriterijų buvo aparato paprastumas ir patogumas naudotis darbuotojams. Viso prekybos tinklas įsigijo per 2000 tokių aparatų, jie bendrovei atsiėjo daugiau nei 100 tūkst. eurų.

Išleidžiant į apyvartą naujo pavyzdžio 20 eurų banknotus, patikrintas šių aparatų veikimas, dalis jų atnaujinta ir modernizuota.

Kartu su naujais eurų banknotais apyvartoje bus ir ankstesnės serijos eurų banknotų, kol bus sunaudotos jų atsargos. Pastarieji bus palaipsniui išimami iš apyvartos, tačiau šiuo laikotarpiu teisėta mokėjimo priemone bus laikomi abu banknotai.

„Būtent pereinamojo laikotarpio pradžia ir įneš daugiausiai sumaišties tiek pirkėjų, tiek prekybos darbuotojų tarpe: apyvartoje cirkuliuojant abiem banknotams pirkėjams neabejotinai kils klausimų, ar abu yra tikri ir galiojantis. Parduotuvių personalas turi būti pasirengęs kantriai į juos atsakyti. Be to, manome, kad pirmaisiais mėnesiais įvedus naują banknotą ir apyvartoje cirkuliuojant abiem, padidės klastočių grėsmė, nes pasinaudoję sumaištimi sukčiai gali dažniau bandyti prekybos centruose iškeisti ar kitu būdu įpiršti suklastotus banknotus“, - sako Ž. Valkeris.

Naujasis 20 eurų banknotas į apyvartą išleistas sustiprinus jo apsaugą, įdiegus papildomas apsaugos priemones ant paties banknoto. Naujajame banknote, atsižvelgiant į ES plėtrą nuo 2002 m., pavaizduotos ir bendriją papildžiusios šalys. Kaip ir ankstesnės serijos, naujųjų eurų banknotų dizainas pagrįstas tema “amžiai ir stiliai”, išsaugant tas pačias vyraujančias spalvas ir jas šiek tiek pakeitus pagal patobulintas apsaugos priemones.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 233 „Maxima“ parduotuvės, kuriose dirba daugiau nei 16 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. pirkėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)