„Pritrūkus maisto, vorai stiklainyje pradeda ėsti vienas kitą. Kas galėtų paneigti, kad kažkas kažkam kažko nesumokėjo, o nesumokėjo dėl to, kad Rusijos federaliniame biudžete švilpauja vėjai. Rusijos federalinio biudžeto deficitas per pirmus penkis šių metų mėnesius jau pasiekė 3,4 trilijonus rublių – tai yra visų laikų rekordas“, – savo feisbuko paskyroje teigė Ž. Mauricas.

Jis akcentavo, kad deficito augimą Rusijos federaliniame biudžete lėmė ženkliai išaugusios išlaidos tebesitęsiančiai karinei invazijai Ukrainoje, vidaus saugumui ir propagandai, o pajamos susitraukė dėl kritusių naftos ir dujų kainų bei neigiamo sankcijų poveikio – pasak ekonomisto, Maskva prarado didžiąją dalį Europos gamtinių dujų rinkos.

„2022 metų sausio-gegužės mėn. Rusijos biudžetas fiksavo rekordinį perteklių, nes Rusija su Europa pradėjo kovoti energetiniame karo fronte gerokai anksčiau, nei prasidėjo karinė invazija į Ukrainą. Tad sukėlusi gamtinių dujų ir naftos kainas Rusija dosniai papildė savo biudžetą. Jei Rusijai būtų pavykę įgyvendinti blickrygą („žaibišką karą“ – ELTA) ir okupuoti Ukrainą (ar reikšmingą jos dalį) per trumpą laikotarpį – Rusija iš balos būtų išlipusi sausa, nes jos karinę invaziją iš esmės būtų finansavusi Europa (pirkdama brangias dujas ir naftą)“, – aiškino ekonomistas.

Tačiau Ž. Mauricas pažymėjo, kad neįvykus planuotam blickrygui, viskas perėjo į žmogiškuosius, karinius ir finansinius resursus eikvojantį pozicinį karą, biudžeto pajamos iš energetinių žaliavų eksporto sumažėjo ir tai galėjo išprovokuoti šeštadienį vykusius neramumus Rusijoje.

„Temperatūra Rusijos stiklainyje pradėjo kaisti pradedant suvokti, kad ribotų biudžeto resursų visiems nebepakaks“, – sakė jis.

ELTA primena, kad J. Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. Jis, jau kelis mėnesius kritikavęs Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Kremlių paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.

Visgi, šeštadienio vakarą paskelbta, kad J. Prigožinas sutiko atitraukti savo būrius. Apie tai pranešė Baltarusijos prezidentūra. Anksčiau skelbta, kad „Vagner“ kariai sparčiai judėjo Maskvos link.

Tęsiantis samdinių grupuotės maištui Rusijoje, prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį šaukia Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją