„Reikėtų vertinti trumpąjį laikotarpį ir ilgesnį laikotarpį. Trumpuoju laikotarpiu dažniausiai tokio tipo renginiai nebūna pelningi, čia panašiai kaip olimpiadą organizuoti. 38 mln. eurų berods dabar yra sąmata, 6 mln. eurų uždirbsime, dar galbūt vienas kitas verslas gaus didesnių pajamų, bet kalba neina apie trumpąjį laikotarpį, nes tokio tipo renginiai yra investicija į ateitį“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė Ž. Mauricas.

„Didėja Lietuvos žinomumas, galbūt dalis iš tų delegacijų narių, šeimos narių, draugų, bičiulių atvyks į Lietuvą pasižiūrėti, paturistauti. Tai ir puiki proga pritraukti investicijas, ir parodyti, kad Lietuva yra gebanti organizuoti tokio lygio, masto renginius. Taip pat tai parodymas, kad mūsų šalis yra saugi, nes nuogąstavimų yra pakankamai nemažai, ypač tolesnėse nuo Lietuvos esančiose šalyse. Manau, kad tokie renginiai tikrai ekonomiškai atsipirks“, – tvirtino jis.

Ž. Mauricas tikino, kad nors 38 mln. eurų už renginį yra pakankamai nemažai, tačiau tai atitinka Lietuvos savaitės išlaidas krašto apsaugai – per metus šalis išleidžia beveik 2 mlrd. eurų. Taip pat, jo manymu, NATO viršūnių susitikimo metu gali būti atkreiptas dėmesys į „puikų Vilniaus senamiestį“ ir bendrai į Lietuvą, kaip labai didžiulę pažangą padariusią valstybę.

„Tai nėra pirmas kartas, kai organizuojamas tokio lygio renginys vadinamoje posovietinėje erdvėje. 2002 m. Prahoje buvo organizuojamas NATO samitas , 2006 m. Rygoje, 2016 m. Varšuvoje, bet būtent šis renginys pritraukė labai didelį pasaulio žiniasklaidos dėmesį dėl įvykių Ukrainoje ir tai labai didžiulė galimybė Lietuvai. Panašu, kad mes esame neblogai pasiruošę pasinaudoti tomis galimybėmis“, – sakė ekonomistas.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3 tūkst. svečių) bei maždaug 2 tūkst. nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė yra tvirtinusi, kad į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje atvyksiančios delegacijos išleis tarp 4 ir 6 mln. eurų skirtingoms paslaugoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją