Pasak jo, šiandienos ekonomiką vis labiau veikia vartotojų emocijos, kurios paveikia įpročius, kas turi įtaką bendram vidaus produktui (BVP).

„Ekonomiką kuo toliau, tuo labiau veikia gyventojų emocijos, nes jos formuoja lūkesčius. Lūkesčiai formuoja tam tikrus įpročius, kurie pavirsta tam tikrų prekių ir paslaugų pirkimu, kas galų gale virsta BVP skaičiumi, bent jau iš dalies.

Aišku, kai Lietuva yra maža ekonomika priklausoma nuo eksporto, tai eksportuotojų tai neveikia, galbūt net neigiamai trumpuoju laikotarpiu, jeigu darbuotojai per daug dėmesio sutelkia būtent į varžybų žiūrėjimą, o ne į tiesioginį darbą“, – pirmadienį Eltai teigė Ž. Mauricas.

„Drįsčiau teigti, kad priklausomai nuo to, ar emocijos pozityvios, jų poveikis efektyvumui atperka valandą ar pusantros praleistas žiūrint varžybas ir dirbant kiek mažiau“, – pridūrė jis.

Visgi, pasak ekonomisto, nors toks poveikis tiek ekonomikai, tiek tarptautinei rinkai egzistuoja, sporto varžybų pergalių sukuriamo prestižo poveikis yra ribotas.

„Vidaus vartojimui tam tikras poveikis nėra visiškai iš piršto laužtas dalykas. Tai yra tiek trumpalaikis, tiek vidutinio laikotarpio pokytis. Nes po tokių pergalių išauga pasitikėjimas savimi ir kažkiek labiau nuskamba šalies vardas. Aišku šalys yra linkusios tą sporto šaką, kurią žaidžia, šiek tiek išaukštinti, nes yra daug sporto šakų, daug varžybų. Tad, jeigu tolimesni laimėjimai būtų, jie be abejo tokio didžiulio poveikio neturėtų“, – sakė jis.

Ž. Mauricas taip pat įvertino Kazlų Rūdos savivaldybės pasirinkimą, po sekmadienio pergalės savivaldybės darbuotojams suteikti papildomą nedarbo dieną pirmadienį, kaip per ankstyvą žingsnį. Pasak jo, kai Latvijoje įvyko panašus scenarijus, nedarbo diena buvo suteikta tik čempionate iškovojus 3 vietą.

„Aišku, Kazlų Rūda paskelbė nedarbo dieną ir tai yra ekstremalus žingsnis, nes Latvija suteikė nedarbo dieną tik jau pasiekus pergalę – 3 vietą pirmą kartą istorijoje. Mes kaip ir dar nelaimėjome, tai nereikia neperšokus griovio sakyti „op“. Aišku, tai kiekvienos savivaldybės sprendimas. Aišku, galbūt paskaičiavo, kad nėra didesnio ekonominio nuostolio iš tos vienos dienos, jeigu ta emocija geresnė“, – aiškino Ž. Mauricas.

ELTA primena, kad sekmadienį Lietuvos rinktinė pasaulio krepšinio čempionate nugalėjo Jungtinių Valstijų komandą rezultatu 104:110.

Lietuva jau anksčiau užsitikrino vietą tarp aštuonių stipriausių pasaulio komandų ir bilietą į kitą etapą. Nugalėjusi iš NBA žvaigždžių sudarytą JAV rinktinę, lietuviai ketvirtfinalyje susitiks su Serbijos rinktine.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją