„Sakyčiau kovas gali būti. Aišku jis (ECB – ELTA) yra inertiškas, kelis mėnesius vėluoja pateikti sprendimus, bet priežasčių jau jam (nemažinti palūkanų normų – ELTA) yra mažai, nes sausio pabaigoje bus pranešta, kad euro zona yra recesijoje, beveik 100 proc.“ – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė Ž. Mauricas.

„Jeigu naftos kaina išsilaikys ir nebus šokų papildomų, tai realiai metinė infliacija gali nusileisti netgi žemiau 2 proc., bent jau kurį laiką. (...) Jeigu faktai rodys, kad recesija ir maža infliacija, manau, kad jie mažins“, – aiškino jis.

Ž. Mauricas tvirtino, kad palūkanų normų didinimo efektas ekonomikoje pasireiškia tik po pusmečio ar metų laiko, tad pinigų pertekliaus mažėjimas euro zonoje ir ekonominio augimo lėtėjimas ryškiausiai matysis kitų metų pavasarį.

„Tikėtina, kad ateis ta diena ir ji jau labai netoli, kai prasidės procesai, kurie pradės stabdyti ekonominį augimą ir dabar jau jie praktiškai prasidėję, nes palūkanų normų didinimo efektas pasireiškia nuo pusmečio iki 1–1,5 metų“, – sakė ekonomistas.

„Pradėjome didinti (palūkanų normas – ELTA) praeitų metų vasarą, tai dabar tik pradedamas jausti realus poveikis nuo pradinio didinimo, bet galutinę stadiją jausime tik po pusmečio. Pavasaris bus pakankamai sunkus“, – tikino jis.

ELTA primena, kad spalio pabaigoje ECB valdančioji taryba nusprendė visų trijų pagrindinių palūkanų normų nekeisti, po dešimties iš eilės padidinimų. Nurodoma, kad pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis nesikeis ir atitinkamai bus 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

ECB siekia, kad vidutinės trukmės laikotarpiu kainos euro zonoje būtų stabilios, o infliacijos lygis būtų 2 proc. Spalį euro zonos metinė infliacija turėtų būti 2,9 proc., kai rugsėjį siekė 4,3 proc., rodo išankstinis Eurostato įvertinimas. Lietuvoje metinė infliacija spalį turėtų siekti 3 proc., o mėnesinė – 0,3 proc.

„Swedbank“ vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis prognozuoja, kad ECB jau kitų metų balandžio mėnesį sumažins palūkanų normas.