„Pagrindinis ekonominis iššūkis šiuo metu yra infliacija ir grėsmė išpūsti infliacijos burbulą, taip pat matome augančias geopolitines rizikas, situaciją su Kinija, kažkiek nuo bendrojo vidaus produkto atkirps ir situacija Baltarusijoje, Rusijoje. Kitas dalykas yra vis dar esantis ekonomikos išsibalansavimas dėl taikomų įvairių ribojimų, (...) darbo rinka nėra visiškai atsigavusi ir (...) migracijos srautai ne tokie, kokie buvo iki krizės, nes tikėtina, kad praėjusių metų migracijos balansą turėsime neigiamą, iššūkių tikrai yra, ir tai mažina mūsų optimizmą“, – „Žinių radijui“ pirmadienį teigė Ž. Mauricas.

Ekonomistas pabrėžė, kad vidutinė metinė infliacija pernai nebuvo tokia didelė, tačiau yra grėsmė, jog šiais metais ji pasieks bent 10 procentų.

„Dviženklę infliaciją mes turime tik gruodžio mėnesį, virš 10 proc., vidutinė metinė nėra tokia didelė, bet yra didelė grėsmė, kad šiais metais mes pakankamai greitai turėsime (dviženklę infliaciją – ELTA),“ – prognozavo ekonomistas.

Kalbėdamas apie iššūkius, kurie yra svarbiausi Lietuvos ekonomikai šiuo metu, Ž. Mauricas išskyrė spartų kainų augimą, aukštus vartotojų lūkesčius bei pabrėžė, kad Lietuvoje yra didelė rizika išlikti aukštai infliacijai.

„Energetika gali nukristi, bet Lietuvos iššūkis, kad visa kita brangsta labai smarkiai, labai aukšti vartotojų lūkesčiai, yra naratyvas, vyraujantis Lietuvoje, kad, jeigu yra kažkokios problemos, pakeli kainas, ir problemos nebėra. Nekilnojamojo turto kainos auga bene sparčiausiai visoje Europos Sąjungoje, tikrai nuo pavadėlio esame nutrūkę, darbuotojai mato tai ir reikalauja didesnių atlyginimų. Jeigu Vakarų Europoje tikėtina, kad infliacija pradės smukti pavasarį, vasarą, yra rizika, kad Lietuvoje ji išliks aukšta ir toliau bei taip iškils grėsmė ekonominiam konkurencingumui, nes mes esam užsisukę kaip burbuliuke Lietuvoje, ir tas naratyvas yra, kad viskas tik gerėja, bet, pavažiavus toliau į Vokietiją, Švediją, ten visiškai kitokie naratyvai,“ – pagrindinius iššūkius apibendrino banko „Luminor“ ekonomistas.

Siūlydamas receptą, kaip suvaldyti infliaciją Lietuvoje, ekonomistas pabrėžė konkurencijos didinimo vidaus rinkoje svarbą ir biurokratinių kliūčių mažinimą bei žmonių nemaitinimą pažadais apie spartų pensijų augimą.

„Receptas suvaldyti infliaciją Lietuvoje būtų didinti konkurenciją vidaus rinkoje, ypač statybų sektoriuje, didinti naujos statybos apimtis, kaip įmanoma mažinti biurokratines kliūtis, taip pat ir ribojimus, susijusius su pandemija, kur neaišku, ar kas nors laikosi jų ir žino, nes jie keičiasi kas savaitę, kas dvi.

Mažai, atvirai ekonomikai reikia, visų pirma, sumažinti tuos visus dirbtinus barjerus ir nebūtinai įlieti tiek daug pinigų į ekonomiką, ir ypač nemaitinti žmonių pažadais, kad trejus metus iš eilės pensijos būtinai augs greičiau nei darbo užmokestis arba viešojo sektoriaus atlyginimai augs ir augs. Jie augs, jeigu ekonomika augs, bet jeigu neaugs, tai būkime teisingi ir pripažinkime sau, kad neaugs“, – receptą infliacijos suvaldymui Lietuvoje siūlė Ž. Mauricas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją