„Mes rengiamės pirmajam valdybos narių posėdžiui. Tikimės, kad jis įvyks liepos 7 d. Maskvoje ir formaliai reikš banko veiklos pradžią“, - cituoja jo žodžius naujienų agentūra TASS.

Penkių BRICS grupės šalių - Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos - lyderiai pasirašė sutartį dėl 100 mlrd. JAV dolerių vertės kapitalą valdančio banko steigimo dar praėjusių metų liepą. Finansų institucija skirta remti ekonomikos plėtros projektus, taip pat ji valdys ir vėliau steigti ketinamą nenumatytiems atvejams skirtų finansinių atsargų fondą.

Kaip neseniai paaiškėjo, pirmuoju BRICS banko prezidentu taps Indijos ICICI vadovas.

Banko įkūrėjomis tampa BRICS šalys, todėl jos gaus ir papildomų teisių, kurios nebus suteiktos kitoms finansų institucijos narėms. Tik iš penkių valstybių rotacijos principu bus renkamas organizacijos prezidentas. Taip pat valdymo struktūra numato valdybą ir direktorių tarybą: pirmuoju prezidentu pagal rotaciją taps Indijos atstovas, pirmuoju direktorių tarybos pirmininku - Brazilijos atstovas, o pirmuoju valdybos pirmininku - Rusijos atstovas.

Iš pradžių finansų institucijos valdomas kapitalas sudarys 50 mlrd. JAV dolerių. Dar 100 mlrd. JAV dolerių sudarys nenumatytiems atvejams skirto finansinių atsargų fondo lėšos. Atsargomis pasinaudojusios šalys galės išvengti kylančios trumpalaikės įtampos dėl sumažėjusio likvidumo, fondas skatins grupės narių glaudesnį tarpusavio bendradarbiavimą, stiprins pasaulinius finansus ir papildys sudarytus tarptautinius sandorius.

Tokio pobūdžio finansų institucija taps stipria konkurente Pasaulio Bankui ir panašiems regioniniams fondams, mano grupės lyderiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)