Toks sprendimas supykdė Maskvą. Kremliuje nerimaujama, kad valstybės kontroliuojama dujų milžinė "Gazprom", siekianti plėsti savo veiklą Europoje ir esanti stambiausia dujų tiekėja Europai, susidurs su didelėmis problemomis.

Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas sakė: "Jei mūsų neprileis prie tam tikrų Vakarų Europos rinkos ekonomikos sektorių, mes taip pat būsime priversti riboti mūsų užsienio partnerių priėjimą prie atitinkamų Rusijos ekonomikos sektorių".

Naujasis ES dokumentas iš esmės reiškia, kad "Gazprom" nebegalės valdyti kontrolinių akcijų paketų įmonėse, kurioms priklauso energijos tiekimo ar paskirstymo infrastruktūra, tokiose, kaip Vokietijos RWE ar Didžiosios Britanijos "National Grid".

Europos Komisijos sprendimas yra dalis priemonių, kuriomis siekiama liberalizuoti ES energetikos rinką. Toks sprendimas priimtas reaguojant į skundus, jog kai kuriuose regionuose neužtikrinama konkurencija energetikos sektoriuje.

Naujasis ES planas numato, kad stambios Europos energetikos kompanijos, kaip Prancūzijos "EdF" ar Vokietijos "Eon", turės arba parduoti savo energijos tiekimo ir paskirstymo aktyvus, arba jų kontrolę turės perduoti nepriklausomoms kompanijoms. Tai daroma siekiant užtikrinti naujiems rinkos dalyviams sąlygas išgyventi konkurencinėje kovoje.

Ne Europos kompanijos, kurioms priklauso naftotiekiai ar elektros tinklai, taip pat turės laikytis šių reikalavimų. Be to, tokių kompanijų kilmės šalys turės Europos bendrovėms suteikti tokias pačias priėjimo prie jų energetikos rinkų sąlygas.

Pristatydami naująjį planą Europos Komisijos nariai davė suprasti, kad pagrindinis Komisijos tikslas - užtikrinti lygias konkurencijos sąlygas, t. y. priversti ne Europos kompanijas laikytis tokių pat rinkos sąlygų, kurių laikosi jų Europos konkurentai.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso sakė: "Kalbame apie vienodas sąlygas. Šis projektas nėra nukreiptas prieš kokią nors šalį. Mes norime, kad Europos vidaus rinka funkcionuotų sąžiningai, esant vienodoms sąlygoms".

Rusijos dujų kompanijos "Gazprom" atstovai tvirtina, kad koncernas yra patikimas dujų tiekėjas, ir pritaria Europos Sąjungos (ES) siekiui užtikrinti stabilų energijos tiekimą. "Gazprom" turi ką pasakyti apie Europos energetikos rinkos reguliavimą, ir tikimės, kad mūsų balsas bus išgirstas", - sakė kompanijos atstovai.

Kol kas neaišku, kas atsitiks su jau dabar bendrovei "Gazprom" Europoje priklausančiais aktyvais. Rusijos milžinei nepriklauso kontroliniai akcijų paketai energijos tiekimo kompanijose, tačiau koncernui priklauso didelės akcijų dalys, be kita ko, Vokietijos kompanijoje "Wingas" ir Lenkijos įmonėje "Europolgaz".

Nepublikuotame Europos Komisijos dokumente, kurio kopiją pavyko gauti "The Financial Times", sakoma: "Būgštaujama, kad Europos šalys gali būti neapsaugotos nuo trečiųjų šalių, kurios siekia dominuoti Europos dujų rinkoje ne tik kontroliuodamos energijos išteklių tiekimą, bet ir įsigydamos infrastruktūros".

Naujajam Europos Komisijos planui dar turi pritarti Europos Parlamentas ir visos ES valstybės narės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją