Maisto produktai Norvegijoje gana brangūs, dėl to kenčia ir kavinėse pasėdėti mėgstantys: minimali juodos kavos puodelio kaina Stavangeryje siekia apie tris eurus, o greičiausiai už tokius pinigus gausite puodelį gėrimo iš kavinuko, o ne ką tik išvirtos kavos aparato.

Įvairios variacijos kavos su pienu tema kainuoja nuo 4 iki 6 eurų. Jeigu prie kavos norisi kruasano ar gabalėlio torto, kurie kainuoja beveik 4-5 eurus ar paprasto mėsainio už 7-8 eurus, bendra suma susidaro nemenka.

Lietuviškų prekių parduotuvė: kefyras – 3 eurai

Kalbant apie maisto produktus parduotuvėse, Stavangeryje yra parduotuvė „Eko market“, kur galima įsigyti lietuviškų prekių. Tiesa, priklauso ji ukrainiečiui Romanui Presičiui.

Per interviu DELFI verslininkas papasakojo, kad verslo ėmėsi 2012 metais, jo bendrovė registruota Norvegijoje. Iš viso ukrainiečiui priklauso trys parduotuvės skirtinguose Norvegijos miestuose. Be to, jo bendrovė užsiima ir prekių tiekimu didmeniniams klientams: šiuo metu ji bendradarbiauja su 300 parduotuvių visoje šalyje.

„Produktai į parduotuves atkeliauja iš įvairių šalių. Gana daug produktų vežamės iš Lietuvos, taip pat iš Latvijos, Estijos, Ukrainos, Moldovos. Iš Latvijos atsivežama žuvies, konservų, iš Estijos – koldūnų ir maisto vaikams“, – pasakoja R. Presičius.

Čia galima nusipirkti lietuviškos varškės, raugintų agurkėlių, marinuotų burokėlių ir kitų gardumynų. Užsiimti verslu Norvegijoje ne taip jau ir sudėtinga, sako ukrainietis, bet, jo verslui ėmus vystytis ir augti, pardavėjų kontrolės tarnybos pradėjo lankytis žymiai dažniau. Kalbant apie pirkėjus, dažniausiai užsuka emigrantai iš Rytų Europos.

Ką galima pasakyti apie kainas lietuviškoje parduotuvėje? Tai, kad kainos ten visai nelietuviškos. Pavyzdžiui, indelis (900 gramų) raugintų kopūstų čia kainuoja beveik 4 eurus, lengvai sūdyti pomidorai (880 gramų) – beveik 3,8 euro, „Močiutės“ marinuoti agurkėliai (880 gramų) – beveik 4 eurai, konservuotos pupelės – 3,4 euro, o aitriosios paprikos „Dinamitas“ – 3,7 euro. 280 gramų sūriu įdarytų paprikų arba vyšninių pomidorų atsieis 3,6 euro.

Norvegijoje galima rasti maisto produktų lietuviškiems patiekalams pasigaminti, tačiau tokie pirkiniai kaip reikiant paplonins piniginę. Taigi, 480 marinuotų burokėlių lietuviškoje parduotuvėje kainuoja 2,6 euro, o štai litras „Žemaitijos“ kefyro – net 3,2 euro.

Už 300 gramų lietuviškos varškės teks pakloti beveik 4 eurus, o jogurtinis bananų skonio gėrimas čia kainuoja beveik 2 eurus.

Kiek daugiau nei du eurus kainuoja ir 12 kubelių skirtingų gamintojų jautienos sultinio. Litras rapsų ar saulėgrąžų aliejaus – 3,5 euro. Prieskoniai ne itin brangūs – beveik po eurą už pakelį.
Kilogramas pomidorų parduotuvėje kainuoja kiek daugiau trijų eurų, morkų – du eurus, obuolių – beveik 2,5 euro.

100 gramų maltos kavos „Jacobs“ kainuoja nei daug, nei mažai – 7,08 euro, o 100 gramų „Nescafe Creme“ – 5,2 euro. Didelė pakuotė „Persil“ skalbimo miltelių (penkiasdešimčiai skalbimų) – beveik 13 eurų.

Lenkiška parduotuvė: auksiniai agurkėliai ir avižos

Lenkiška parduotuvė Norvegijos Stavangerio mieste įsikūrusi gatvelėje netoli centro, kur savo verslus vysto nemažai emigrantų. Pavyzdžiui, čia veikia australiškas restoranas. Lenkiška parduotuvė taip ir vadinasi „Polski sklep“. Čia išgirsite lenkų kalbą, o pirkėjus pasitinka stalas, nuklotas klijuote, ir skirtingos kėdės – greičiausia komplektas skirtas pasisėdėjimui su šeimininkais.
Parduotuvė labai nedidelė, tad ir asortimentas ribotas. Kainų, panašu, neriboja niekas. Kilogramo pomidorų be 4,2 euro nenusipirksite, o viena česnako galva kainuos beveik 1,5 euro. Kilogramas morkų – 3,2 euro.

Indelis morkų, žirnelių ir kitų produktų salotų (860 gramų) kainuoja beveik 4,5 euro, panašios morkų salotos – 2,6 euro, o skardinė (850 gramų) vyšnių arba braškių kompoto – kiek daugiau nei keturis eurus. Nepigūs ir paprasčiausi marinuoti agurkai – už 250 gramų teks pakloti nuo 3 iki 4 eurų. Indelis medaus (370 gramų) kainuoja beveik 6,5 euro.

Lenkiškų prieskonių galima įsigyti už 2-3 eurus, o kilogramas universalių prieskonių „Vegeta“ čia kainuoja 8,6 euro. Šeši kubeliai mėsos sultinio – 2,6 euro, užpilama tirpi sriuba – 1,5 euro. Už litrą mineralinio vandens teks nepagailėti 3 eurų.

Litras pomidorų sulčių iš Lenkijos – 3,2 euro, o už 400g gramų avižinių dribsnių teks atsisveikinti su 3,2 euro. 300 gramų kuskuso – 1,7 euro. Pakelis makaronų čia kainuoja nuo 2 iki 3 eurų.
Didelė pakuotė „Persil“ (keturiasdešimčiai skalbimų) kainuoja 17,1 euro.

Norvegiška parduotuvė: duonos kepalas – 3 eurai

Dabar užsukime į norvegiško prekybos centrų tinklo „Coop“ parduotuvę, kur apsiperka norvegų šeimos, o dirba nemažai emigrantų, kurie ir pajuokaus, ir tavo gimtąja kalba porą frazių pasakys. Beje, tie pokštai netgi labai į temą, nes kainos čia visai nejuokingos.

Taigi, pavyzdžiui, ryšulėlis ridikėlių norvegiškoje parduotuvėje kainuoja 2 eurus, dvigubai brangiau kainuoja dviejų avokadų pakuotė. Kilogramas bulvių – 2,5 euro, vienas kivis – 65 eurocentai, o dvi supakuotos vidutinio didžio paprikos – kiek daugiau nei 2 eurai.

Indelis konservuotų žirnelių (200 gramų) kainuoja nebrangiai – 1,2 euro. 500 gramų natūralaus jogurto – 1,8 euro. O štai už 300 gramų norvegiškos varškės teks pakloti beveik 4 eurus. Litras kefyro piniginę paplonins 2 eurais. Viščiukas čia kainuoja apie 6-7 eurus, o 400 gramų vištienos faršo – 3,2 euro.

Didelė pakuotė tualetinio popieriaus (8 ritinėliai) kainuoja 7,4 euro.

Svarbu pabrėžti, kad duona kasdieninė Norvegijoje – tikrai ne pigus malonumas. Kepaliukas pigiausios duonos kainuoja beveik 3 eurus. Jei pagardinta sėklomis ar iškepta iš aukštesnės kokybės miltų, kaina gali siekti ir 4-5 eurus. 400 gramų sausainių su šokoladu ir džiovintais vaisiais kainuoja 4,1 euro, o už 200 gramų žvalumo suteikiančio gėrimo sumokėsite kiek daugiau 2 eurų.

Šiame straipsnyje nė žodeliu neužsimename apie alkoholinius gėrimus, nes jie (išimtis tik alus) pardavinėjami specializuotuose parduotuvėse, o apie jas – atskira kalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1027)