Per mėnesį vartojimo prekių kainos padidėjo 0,9, paslaugų – 0,2 procento, skelbia Statistikos departamentas.

Toliau didėja maisto prekių kainos. Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mėnesiniam kainų pokyčiui turėjo 2,9 procento pabrangusi mėsa ir jos produktai, 4,4 – vaisiai ir uogos, 4 procentais – kava, arbatžolės, kakava, 0,9 procento – duona ir grūdų produktai, 1,2 – pienas ir jo produktai, sūris ir 4,1 procento atpigusios daržovės ir bulvės, 6,4 – kiaušiniai.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 5,1 procento pabrangusi šilumos energija, 2,5 – būsto nuomos mokesčiai, 0,7 – būsto priežiūros ir remonto medžiagos ir paslaugos ir 0,5 procento atpigusios suskystintos dujos maistui gaminti.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtaką padarė dėl naujų vasaros sezono kolekcijų pasirodymo 4,5 procento padidėjusios avalynės ir 1,2 procento – drabužių kainos. Drabužių valymo, taisymo ir nuomos paslaugos pabrango 0,8 procento.

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 2,8 procento atpigę dyzeliniai degalai, 0,6 procento – benzinas, 7,7 – keleivinio oro transporto paslaugos, 0,5 – lengvieji automobiliai ir 2,2 procento pabrangusios keleivinio tolimojo susisiekimo automobilių transporto paslaugos.

Metinė sudarė 5 procentus. Vartojimo prekės per metus pabrango 6,3, paslaugos – 0,8 procento. Metinį kainų pokytį lėmė pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, transporto prekės ir paslaugos ir atpigusios ryšių bei poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos.

V.Klyvienė: vidaus paklausa gali stipriau veikti kainas

„Danske” banko vyriausioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė teigia, kad „maisto produktų brangimas iš esmės nulemtas globalių tendencijų, tačiau tikėtina, kad ateinančius mėnesius kainų augimas sumažės dėl pigesnių sezoninių šviežių vaisių ir daržovių. Drabužių ir avalynės brangimas taip pat yra daugiau sezoninis veiksnys, susijęs su vasaros kolekcijų atsiradimu, tačiau per ateinančius mėnesius šio veiksnio įtaka turėtų mažėti. Vidaus paklausa kol kas neturi įtakos kainų didėjimui, tačiau vartojimas auga sparčiau nei mes prognozavome ir yra tam tikra rizika, kad vidaus paklausos poveikis kainoms gali itin sustiprėti.”

Bankas prognozuoja, kad infliacija šiais metais sieks apie 4,6 proc., 2012 m. – sumažės iki 3,2 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją