Kokius produktus pirkti – spręs patys


Nuo šių metų, ilgo galiojimo maisto paketus keičia maisto kortelės. „Maisto bankui“ patikėta išdalinti 45 tūkstančius tokių kortelių, jas taip pat dalija ir savivaldybė.

„Mes šiuo metu esame išdalinę daugiau negu 20 tūkstančių kortelių, o per artimiausias 5-6 dienas – planuojame dar 10-15 tūkstančių tų kortelių išdalinti“, – teigė „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Simonas Gurevičius

Nepasiturintys kas tris mėnesius į socialinę kortelę gaus po 25 eurus ir patys spręs, kokias prekes įsigyti parduotuvėje. Tiesa, dalis tokių gyventojų svarsto, ar tokia suma – pakankama.

„Mažai 25 eurai trims mėnesiams. 8 eurai mėnesiui išeina. Aš galvoju, kad mažai“, – kalbėjo vilnietė Galina

„Nedaug, bet geriau negu nieko“, – teigė pašnekovas Pavelas.

Įžvalgomis pasidalijo ir ekonomistas.

„Suma yra maža, bet mes supraskime, kad tai yra labai skurdžiai gyvenantys namų ūkiai. Tai yra 1-2 apsipirkimai prekybos tinkle“, – atkreipė dėmesį ekonomistas Algirdas Bartkus.

Algirdas Bartkus

Kortelių dalijimas vyksta lėčiau nei tikėtasi


Pirmųjų maisto kortelių prašymai baigėsi dar praėjusią savaitę, o dalybos vyksta lėčiau nei tikėtasi. Dalis žmonių ligoninėse, dalis išvykę, o be to – koją kiša ir biurokratija.

„Labai norėtume, kad tas procesas, kai duomenys yra pateikiami savivaldybės žmonėms ir atkeliauja iki mūsų, kad jie judėtų žymiai greičiau“, – teigė S. Gurevičius.

Pinigai į korteles bus pervedami 4 kartus per metus. Pirmasis pervedimas – kovo 15-ąją. Lėšų iš kortelių nebus galima išsigryninti.

„Jau laukiame, kada bus. Tikimės, kad bus geriau negu kaip anksčiau buvo“, – vylėsi vilnietė Simona.

„Kam kortelės bus išduotos jau kovo antroje pusėje, jiems kortelės aktyvinsis nuo balandžio 15 dienos“, – atkreipė dėmesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Auksė Duksienė.

Tiesa, apsipirkti bus galima tik iš anksto pasirinktame viename iš dešimties prekybos tinklų, o jį keisti bus leidžiama tik po metų. Parduotuvėje pirkti draudžiama alkoholinius gėrimus, tabaką, loterijos bilietus.

„Ne kiekvienas mėgsta tuos konservus, tad dabar aš vietoje konservų galėsiu mėsytės nusipirkti. Ir vištienos, ir kiaulienos“, – džiaugėsi vilnietė Regina.

Ar galiu užeiti? "Maisto bankas"

„Cukrus, aliejus, duona, mėsa – tokie pirkiniai“, – dalijosi kita pašnekovė.

„Kruopos. Ir užteks“, – teigė vyras.

Dalis nepasiturinčių gyventojų liks už paramos ribos


Tikimasi, kad kortelėmis pasinaudos beveik 160 tūkstančių žmonių.

„Tai yra žmonės, kurių mėnesinės vidutinės pajamos neviršija 264 eurų per mėnesį, tačiau yra galimos ir išimtys.

Išimtis nustato kiekviena savivaldybė, savo administracijos direktoriaus tvarka ir tie išimtiniai atvejai – irgi negali mėnesiui asmens vidutinės pajamos viršyti 440 eurų“, – aiškino A. Duksienė.

Ar galiu užeiti? "Maisto bankas"

Ekonomistas ir paramos dalyviai įspėjo, kad kortelių gavėjų bus mažiau nei atsiimančių maisto davinius, nes esą dalis liks už paramos ribos.

„Būna, kad žmogus gauna 360-380 eurų pensijos ir tai jau būna už ribos. Na, su 360-380 eurų tikrai sunku tam žmogui pragyventi“, – kalbėjo „Maisto banko“ vadovas.

„Gal geriau svarstyti, tokiu atveju, ne kažkokią paramą per korteles, o mokestines lengvatas? Reiškia, mokestinės lengvatos labai mažai uždirbantiems asmenims“, – pasiūlymais dalijosi A. Bartkus.

Valdžia aiškina, kad be kortelių žmonės ir toliau gaus paramą maistu, tik jau daugiau ne ilgo galiojimo, o šviežių produktų.

„Žmonės, kada jie rašė prašymus socialinei kortelei gauti, jie taip pat turėjo galimybę gauti ir maisto donaciją“, – teigė A. Duksienė.

Į socialines korteles šiemet numatyta pervesti daugiau nei 20 milijonų eurų.

Visą reportažą rasite LNK portale: