Jis pažymi, kad į šalį atvykstančių pabėgėlių srautas veikiausiai jau pasiekė savo piką ir per šiuos metus turėtų sudaryti maždaug 50 tūkst. asmenų, iš kurių daugelis yra vaikai. Tačiau ekonomistas neabejoja, kad nemaža ukrainiečių dalis gali sėkmingai integruotis darbo rinkoje.

„Čia yra tokia situacija, kur mes jiems padedame pabėgti nuo karo, bet jie tikrai padeda mums užimdami laisvas darbo vietas ir sprendžiant darbuotojų trūkumo problemą. Prognozuojame, kad apie 15 tūkst. ukrainiečių sėkmingai įsidarbins Lietuvoje. Daugiausiai maitinimo, apgyvendinimo paslaugų sektoriuose“, – trečiadienį surengtoje „Swedbank“ ekonomikos apžvalgoje kalbėjo N. Mačiulis.

Ekonomistas pabrėžė, kad laisvas darbo vietas užimančių ukrainiečių nederėtų traktuoti kaip problemos, kadangi, akcentuoja N. Mačiulis, šių darbų lietuviai ir taip nenorėjo imtis.

„Teko bendrauti ir su kai kurių restoranų tinklų vadovais, ir savininkais, kurie sakė, kad itin opi darbuotojų trūkumo problema. Lietuvių nenorą mažesnės kvalifikacijos darbus dirbti ir už 1 tūkst. eurų labai entuziastingai, sėkmingai perėmė į Lietuvą atvykę ukrainiečiai. Tai tuo tikrai galima pasidžiaugti“, – tvirtino „Swedbank“ ekonomistas.

„Čia laimi visi. Tikiuosi, kad niekas nedrįs sakyti, kad dėl kažkokių priežasčių yra blogai Lietuvai, nes tie žmonės tikrai iš nieko neatima darbo vietų. Mes turėjome rekordiškai daug laisvų darbo vietų, kurių niekas nenorėjo čia užimti. Tai čia yra tikrai labai sveikas postūmis darbo rinkai“, – pabrėžė jis.

Pasak eksperto, atvykstantys ukrainiečiai turės reikšmingą įtaką darbuotojų trūkumo problemą sprendžiant pirmiausiai maitinimo ir apgyvendinimo sektoriuose, kuriuose susiduriama su didžiausiais iššūkiais.

„Tai, kad atsiranda 15 tūkst. ukrainiečių, kurie gali įsidarbinti ir įsidarbins, didžioji dalis Vilniuje, bet kituose miestuose taip pat, matome ir Kaune jau įsidarbina sėkmingai. Visos šalies mastu tai yra 1 proc. užimtumo. Atrodytų nedaug, bet miestams, kuriuose trūksta darbuotojų, sektoriams, kuriuose trūksta darbuotojų, tai yra tikrai gera naujiena“, – aiškino N. Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją