Dabartinis palūkanų šokas – laikinas


Rugsėjį jau 10-tą kartą buvo padidintos bazinės palūkanų normos, tad žmonėms būsto paskolų palūkanos Lietuvoje išaugo tikrai smarkiai ir yra vienos didžiausių bendruoju požiūriu. Pasak ekonomisto N. Mačiulio, šioje vietoje vertėtų paliesti dvi situacijos puses.

„Vienas dalykas yra ta kintamoji dalis, „Euribor“, kuris tiesiogiai priklauso ir priklauso tik nuo Europos Centrinio Banko sprendimo. Yra pakeltos bazinės palūkanų normos iki 4 procentų, mes matome, kad „Euribor“ apie 4 procentus ir svyruoja. Tai, ką dabar rodo „Euribor“ ateities sandoriai, tai jau palūkanų normos turėtų pradėti mažėti kitų metų vasarą, galbūt net ir anksčiau.

Infliacija, aišku, euro zonoje labai sparčiai mažėja, bet dar Europos Centrinis Bankas nori apsidrausti ir nesako, kad ją jau įveikė, nors ji mažėja ne dėl palūkanų normų didėjimo, o dėl to, kad atpigo žaliavos, transportavimo išlaidos, gamintojų kainos ir taip toliau. Labai tikėtina, kad jau kitų metų antrą pusmetį gana sparčiai mažės „Euribor“, tai tas dabartinis šokas yra laikinas“, – Delfi TV laidoje „Delfi interviu“ kalbėjo ekonomistas.

Kitose šalyse NT kainos mažėja

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)