Konkurencijos tarybai praėjusią savaitę paskelbus apie nuo kitų metų įsigaliojančią naują „Pranešimo apie koncentraciją pateikimo ir nagrinėjimo tvarką“, šios žinios verslininkams nederėtų šiaip sau praleisti pro ausis. Kadangi nauja tvarka pareikalaus ir didesnių kaštų iš sandorių sudarytojų.

Bene pagrindinė naujovė yra tai, kad nauja pranešimo apie  koncentraciją forma numato ženkliai didesnius reikalavimus pranešimo apie koncentraciją turiniui. Pavyzdžiui, greta šalių pateikiamo atitinkamos rinkos apibrėžimo turės būti išanalizuotos ir kitos galimos rinkos apibrėžimo alternatyvos.  Tai reiškia, kad pranešimą teikiantys subjektai negalės taip paprastai savo analizės įsprausti į jiems palankiausio rinkos apibrėžimo rėmus. Be to, išplečiamas ir rinkų, kurių kontekste bus vertinamas koncentracijos poveikis, sąrašas.

Naujoji tvarka taip pat reikalaus pateikti žymiai išsamesnę pranešimą teikiančių ūkio subjektų padėties rinkoje, tokių veiksnių kaip pasiūlos ir paklausos struktūra atitinkamoje rinkoje, patekimas į rinką ir išėjimas iš jos bei kitų rinkos konkurencingumą parodančių parametrų analizę.

Išaugę reikalavimai leis Konkurencijos tarybai efektyviau atlikti savo darbą. Neabejotina, kad tai turės teigiamos įtakos koncentracijų kontrolės kokybei. Verslininkai, tuo tarpu, turėtų turėti omenyje, kad išaugę reikalavimai gali turėti įtakos laiko sąnaudoms ir kaštams, susijusiems su pranešimų apie koncentraciją rengimu. Todėl planuojant kitų metų verslo įsigijimo sandorius būtina į tai atsižvelgti.