Į Rusijos valdžios nemalonę patekęs oligarchas antradienį, gruodžio 2 dieną, Europos parlamento Tarptautinių reikalų komitete pasakė kalbą pavadinimu „Putino doktrina ir Europos saugumas“. Jis pareiškė laikantis „didele politine klaida sankcijas prieš Rusiją kaip šalį“.

„Trumpalaikis (ir labai abejotinas) poveikis, kuris gali būti pasiektas artimiausiu laiku, gali būti su kaupu kompensuotas strateginių minusų tolimoje ateityje“, – M. Chodorkovskį cituoja interneto svetainė khodorkovsky.ru.

Buvęs oligarchas mano, kad visiškai nepriimtina „logika, kurios esmė, kad jeigu rusų tauta pradės gyventi blogiau, ji greičiau supras, kokius blogus vadovus išsirinko“. „Nereikia rusų tautos atstumti nuo Europos“, – pažymėjo M. Chodorkovskis ir siūlo vietoj to griežtinti tikslines sankcijas prieš šalies vadovybę – „korumpuotus pareigūnus, teisėsaugininkus ir jų verslo partnerius“.

M. Chodorkovskis mano, kad Europos politika Putino Rusijos atžvilgiu turi būti „protinga, sąžininga ir diferencijuota“. Jo teigimu, dienotvarkėje laukia trys svarbūs klausimai. Pirma, „nepaisant visų sankcijų neturi nukentėti kultūros ir mokslo mainai, pagalba šviečiant ir auklėjant naująją rusų kartą“. Antra, būtina „apginti Rusijos opoziciją nuo persekiojimo Europoje iš Rusijos politinio sekimo“. Trečia, būtina pastatyti užtvarą Kremliaus režimo korupcinei veiklai Europoje“. M. Chodorkovskio manymu, nepriimtina, kai Kremlius faktiškai atvirai finansuoja savo šalininkus Europoje iš Rusijos žmonių pavogtais pinigais.

Buvęs Rusijos politinis kalinys Nr. 1 mano, kad „Putinas jau pradėjo prieš Europą „didelį psichologinį karą“, didindamas čia savo propagandinę ir korupcinę įtaką. Anot M. Chodorkovskio, Kremliuje bei kituose Rusijos valdžios ešelonuose šiandien atsiranda vis daugiau žmonių, kurie „dėl didelio masto politinės ir ekonominės krizės atvirai tikisi greito „Europos saulėlydžio“.

„Visos Europos saugumo sistema, – mano M. Chodorkovskis, – susidūrė su pačiu rimčiausiu iššūkiu nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)