Lietuvos banko (LB) Finansų rinkos priežiūros tarnyba patvirtino „Luminor tvari ateitis index“ taisykles. Tai pirmasis į tvarias investicijas orientuotas trečios pakopos pensijų fondas Lietuvoje, pranešė centrinis bankas.

„Luminor“ banko teigimu, gegužės 24 dieną veikti pradėsiančio fondo investicijos bus nukreiptos į tvarumo kriterijus atitinkančius investavimo subjektus.

„Ir iki šiol mūsų kiti fondai buvo vieni tvariausiai investuojančių Lietuvos rinkoje. Remiantis Lietuvos banko 2020 metų duomenimis, „Luminor investicijų valdymo“ pensijų fondų investicijų dalis į tvarumo kriterijus atitinkančias bendroves buvo viena didžiausių Lietuvos pensijų fondų rinkoje“, – pranešime sakė „Luminor investicijų valdymo“ vadovė Loreta Načajienė.

Pasak jos, bendrovė mato augantį klientų norą, kad jų investicijos ne tik generuotų grąžą ir užtikrintų saugią finansinę senatvę, bet ir prisidėtų prie tvaresnės pasaulio ateities.

„Dėl to įkūrėme fondą, kurio investicijos bus 100 proc. tvarios“, – teigė L. Načajienė.

Naujojo fondo lėšos bus pasyviai investuojamos į kolektyvinio investavimo subjektus ir biržoje prekiaujamus fondus, kurie atitinka aplinkos, socialinius ar valdysenos (angl. Environmental, Social and Governance, ESG) tvarumo kriterijus.

„Investuodami į akcijas įmonių, turinčių aukštą ESG reitingą, dalyviai gali prisidėti prie aplinką tausojančių, socialinės aplinkos, pagarbos žmogaus teisėms bei kitų tvarumo ir socialinio atsakingumo kriterijus atitinkančių veiklų puoselėjimo, taip sąmoningai nukreipdami jiems vystyti reikalingą finansavimą. Tuo pačiu neinvestuojama į tokius sektorius kaip ginklų, tabako, alkoholio, anglies ar branduolinė pramonė, azartiniai lošimai, genetiškai modifikuotų produktų gamyba ir kitos neetiškomis laikomos veiklos”, – aiškino L. Načajienė.

„Luminor tvari ateitis index“ fondas ne tik išsiskiria tvaraus investavimo strategija, bet ir tuo, kad tai yra pirmas pasyvia investavimo strategija paremtas „Luminor investicijų valdymo“ pensijų fondas.

„Pasyvi fondo valdymo strategija šiam fondui pasirinkta tam, kad užtikrintume tvaraus investavimo principus. Nukreipdami lėšas į pasyviai valdomus fondus, kurie seka lyginamuosius indeksus, sudaromus laikantis tvarumo principų, sumažiname ekomanipuliavimo riziką“, – sakė L. Načajienė.

Pasak jos, ši strategija turi ir kitą privalumą – pasyviai valdomi fondai pasižymi mažesnėmis administracinėmis išlaidomis, kas įprastai lemia ir mažesnius valdymo mokesčius.

Pagal „Luminor tvari ateitis index“ pensijų fondo strategiją iki 100 proc. fondo turto gali būti investuojama akcijų rinkose, prisiimant su tuo susijusią aukštesnę nei vidutinė riziką, ir atitinkamai siekiant didesnės nei vidutinės grąžos ilguoju laikotarpiu.

„Tai reiškia, kad „Luminor tvari ateitis index“ yra tinkamesnis jaunesnio ir vidutinio amžiaus klientams, nes tokie asmenys tikėtina turi didesnę toleranciją galimiems rinkos vertės svyravimams. Fondo investavimo strategija remiasi prielaida, kad jo dalyviams yra prieinamas santykinai ilgas investavimo horizontas“, – tvirtino L. Načajienė.

LB teigia, kad skatins tvarias finansų rinkos dalyvių investicijas, įskaitant dėmesį žaliajam investavimui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)