„Abejoju lengvatos pratęsimo perspektyva, nes ji neatitinka Vyriausybės programos siekių. Vyriausybės programoje įsipareigota peržiūrėti lengvatas. Mokesčių pertvarkos pakete einama ne lengvatų plėtimo, bet siaurinimo kryptimi atsisakant nepagrįstų. Tarp iniciatorių nematome koalicijai priklausančių narių parašų, nors šios lengvatos amžinumo siekianti Viešbučių ir restoranų asociacija ieškojo, kad tarp siūlytojų būtų ir daugumos atstovų“, – Eltai teigė M. Lingė.

Konservatorius akcentavo, kad pasiūlymo teikėjai, Seimo Demokratų „Vardan Lietuvos“ frakcija, patys anksčiau priešinosi tokios lengvatos laikinam įvedimui, nors tuo metu pagalba sektorius buvo reikalinga.

„Šį pasiūlymą teikia tie, kurie priešinosi šios lengvatos laikinam įvedimui, kai argumentai buvo labai aiškūs – įvesti pandeminiai apribojimai sektoriui kėlė iššūkių ir tokia pagalba buvo reikalinga. Tačiau šiai dienai nėra jokių objektyvių aplinkybių, kodėl reikėtų lengvatą paversti privilegija“, – sakė parlamentaras.

Galiausiai M. Lingė pažymėjo, kad maitinimo sektoriaus ekonominiai rodikliai yra geri ir viršija lygį, stebėtą prieš pandemiją.

„Biudžeto netekimai sudaro apie 119 mln. eurų per metus, o didžiausią naudą gauna didžiausią apyvartą generuojančių maitinimo įstaigų ir jų tinklai, o ne mažos įmonėlės – šeimos restoranėliai, kurių vardu dažniausia mėgstama prisidengti“, – tikino jis.

Lauko kavinė

I. Šimonytė: yra politikų, kurių požiūris į dalykus priklauso nuo to, kur yra jų kūnas valdžios atžvilgiu

Praeitą savaitę į demokratų siūlymą sureagavo ir premjerė Ingrida Šimonytė. Ji, kaip ir M. Lingė, akcentavo pasikeitusį pasiūlymo teikėjų požiūrį į lengvatinį PVM tarifą maitinimo sektoriui. Vyriausybės vadovė tvirtino, kad tie politikai, kurie pandemijos metu priešinosi šiam siūlymui, dabar nepaisydami pasikeitusios sektoriaus padėties, akcentuoja lengvatos reikalingumą.

„Yra politikų, kurių požiūris į dalykus priklauso nuo to, kur konkrečiu metu yra jų kūnas valdžios atžvilgiu. Kadangi atmintis nėra universali savybė, trumpai priminsiu. Menu kaip COVID pandemijos metu su kolega Mykolu (Majausku – ELTA) pasiūlėm šią laikiną lengvatą kaip paramą tuomet išties labai apribotam sektoriui“, – tvirtino I. Šimonytė.

„Žmonės, kurie tuo metu pasakė „ne, nereikia“ yra lygiai tie patys, kurie dabar, nepaisant to, kad sektoriaus padėtis nepalyginama, aiškins, kaip jos reikia. Gamta yra įdomi ir nenuspėjama, politikai dažniausiai gana nuspėjami“, – ironizavo ji.

ELTA primena, kad parlamento Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai siūlo lengvatinį 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms taikyti neterminuotai.

Siūlymo rengėjai pažymi, kad tokiu būdu siekiama mažinti šešėlį, didinti PVM mokėtojų skaičių, kurti naujas darbo vietas, skatinti vartojimą ir turizmo atsigavimą, išsaugoti maitinimo sektoriaus patrauklumą ir užtikrinti darbo užmokesčio augimą. Tarp įstatymo projektą rengusių parlamentarų, be demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių taip pat yra ir „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją