„Lifosa“ gavo teisę vykdyti dalį būtiniausių finansinių operacijų. Užsienio reikalų ministerijai pritaikius išimtį apribojimams disponuoti turimais ištekliais, bendrovė gali mokėti darbo užmokestį ir kitas išmokas darbuotojams, atsiskaityti už paslaugas, būtinas įmonės veiklai vykdyti“, – ketvirtadienį BNS sakė bendrovės viešųjų ryšių specialistas Nauris Vilkevičius.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos bendrovės sąskaitos, dėl to ji negalėjo tęsti veiklos, tačiau įmonė URM paprašė suteikti išimtis.

Ministerija BNS patvirtino suteikusi tokią išimtį.

„Užsienio reikalų ministerija, kaip išimtis mokėjimams iš sankcionuotos „Lifosa“ sąskaitų suteikianti institucija, pritaria darbo užmokesčio, socialinio draudimo bei gyventojų pajamų mokesčių mokėjimui, atsiskaitymams už komunalines paslaugas bei apmokėti įsipareigojimus kitoms įmonėms, jeigu jie priimti iki A. Melničenko sankcionavimo“, – teigiama URM atsakyme BNS.

„Valstybės institucijos ir komerciniai bankai nuolat ieško galimybių, kaip padėti „Lifosos“ darbuotojams“, – priduriama ministerijos atsakyme.

„Lifosos“ technikos direktorius Tomas Janonis trečiadienį įvykusiame Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė, kad bendrovės gamyba praktiškai yra sustabdyta, cechai veikia minimaliai, tik todėl, kad įranga nesugestų. Anot jo, įmonė jau sulaukė pirmųjų raginimų atsiskaityti už paslaugas ir įspėjimų apie galimą jų nutraukimą.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė komiteto Ekonomikos komiteto posėdyje patvirtino, kad A. Melničenka sau priklausančias akcijas perrašė sutuoktinei Aleksandrai Melničenko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės