Paslaugų kainos stipriai brangs


Lietuvos paštas nuo sausio mėnesio kainas kels penktadaliu, o už kai kurias paslaugas – ir 60 procentų.

„Tų paslaugų, teikiamų pašto skyriuose, tai yra laiškų siuntimo, atvirlaiškių, siuntų ir siuntinių siuntimo kainos bus peržiūrėtos, ir įsigalios naujos kainos nuo sausio mėnesio“, – teigė Lietuvos pašto atstovė Deimantė Žebrauskaitė.

Dabar išsiųsti atvirlaiškį kainuoja 1,30 euro, o nuo kitų metų tokia paslauga gali kainuoti daugiau nei 1,50 euro. Tai – gyventojų tikrai nedžiugina.

„Man nepatinka tai. Palyginus su užsieniu, Lietuvos pašto kainos buvo ganėtinai mažesnės. Aišku, suprantu, kad reikia lygintis, vyksta infliacija, bet vis tiek truputį skauda“, – teigė gatvėje kalbinta mergina.

„Tai yra daug, nes mes užsisakome „Lietuvos rytą“ ir pristatymas bus brangesnis“, – dalijosi moteris.

„Matyt, teks pamąstyti, kokį paslaugų tiekėją rinktis“, – svarstė kita.

Tiesa, kiti bando į situaciją žvelgti realiau.

„Turi brangti, jei brangsta. Reikia išlaikyti visus darbuotojus, atlyginimus kelti. Minimalus atlyginimas kyla, tai taip, automatiškai, viskas vyksta“, – teigė vaikinas.

Atskleidė, kas turėjo įtakos brangimui


Lietuvos paštas savo įkainius peržiūri kasmet. Tarifus paštininkai norėjo kelti dar labiau, tačiau su tuo nesutiko kainų lubas tvirtinanti Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT).

„Ribos yra nustatytos taip, kad jos negali viršyti korespondencijos dalyje plius 20 procentų, tarptautinių siuntų dalyje plius 56 procentų ir siuntų dalyje Lietuvoje – irgi 56 procentai padidėjimas“, – aiškino RRT tarybos pirmininko pavaduotojas Darius Kuliešius.

Paslaugos brangsta dėl energetikos, kuro sąnaudų ir dėl to, kad kyla darbuotojų algos, nors pašte darbuotojų iki kitų metų pavasario kaip tik turėtų sumažėti, nes bus atleisti 400 laiškininkų. Tiesa, kiek tiksliai per metus išaugo išlaidos – paštas nutyli.

„Pašto paslaugos yra labai imlios žmonių darbui. Pristatyti laišką, siuntą į kiekvienus namus yra imlu žmonių darbui, tad didžiąją dalį sudaro atlygis, kuris ženkliai kyla“, – teigė Lietuvos pašto atstovė D. Žebrauskaitė.

Paprastai, jei paslauga ar prekė nepaklausi – jos kaina krinta, siekiant pritraukti klientų, tačiau tik ne Lietuvos pašte. Čia už siuntas kiekvienam teks mokėti daugiau būtent dėl to, kad pašto paslaugos – vis mažiau reikalingos ir vis daugiau nuostolingos. Vien laiškų siuntimas pernai, palyginti su užpernai, krito 40 procentų. Nuostolius tenka dengti iš valstybės biudžeto.

„Praeitais metais buvo patvirtina 5,1 milijono kompensacija dėl universaliosios pašto paslaugos nuostolių. Šiais metais yra prašymas kompensuoti 5,2 milijono“, – teigė D. Kuliešius.

Kol kas paštas nežino, kiek kainuos siųsti korespondenciją į užsienį. Kainos paaiškės gruodžio pradžioje ir įsigalios nuo sausio.

Lietuvos pašto skyrius

Visą reportažą rasite LNK portale:

.