„Mažesnius nuostolius lėmė išaugusios Lietuvos pašto pajamos, gautos už periodikos pristatymą, bei 4,9 proc. sumažėjusios patirtos sąnaudos teikiant šią paslaugą“, – pranešime teigė RRT tarybos pirmininkė Jūratė Šovienė.

Atsižvelgiant į šiemet pasikeitusią periodikos apimtį ir nustatytus naujus tarifus, Lietuvos paštas 2023 m. I pusm., palyginti su 2022 m. I pusm., gavo dvigubai daugiau pajamų – 0,79 mln. Eur.

„Nuo 2023 m. sausio 1 d. Vyriausybės nutarimu į periodikos apimtį buvo įtrauktas ir periodinių leidinių pristatymas miestų, kurie patenka į retai ir vidutiniškai tankiai apgyvendintas gyvenamąsias vietoves, prenumeratoriams, dėl ko, iki šiol mažėjusi pristatomų leidinių apimtis paaugo 2,6 proc.“, – aiškino J. Šovienė.

Be to, Vyriausybė už periodinių leidinių pristatymą miesto gyventojams nustatė didesnius tarifus – jie daugiau nei 10 kartų viršija tarifus, taikomus už pristatymą kaimo prenumeratoriams.

Įvertinusi bendrovės pateiktus duomenis, RRT nustatė, kad Lietuvos pašto pateikta nuostolių suma turėtų sumažėti dar apie 4 proc., nes į 3,65 mln. Eur prašomą grąžinti sumą buvo nepagrįstai įtraukta per didelė investicijų grąža. RRT savo išvadą pateikė Susisiekimo ministerijai, kuri priims galutinį sprendimą dėl Lietuvos pašto patirtų periodikos teikimo nuostolių kompensavimo.

Periodinių leidinių pristatymo kaimo gyvenamųjų vietovių ir miestų, kurie patenka į retai ir vidutiniškai tankiai apgyvendintas gyvenamąsias vietoves, prenumeratoriams paslaugos nuostoliai apskaičiuojami kaip pajamų ir sąnaudų, patirtų teikiant periodiką, skirtumas. Periodikos pajamas Lietuvos paštas apskaičiuoja kaip periodikos kiekio ir Vyriausybės nutarimu patvirtinto periodikos didžiausio tarifo sandaugą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją