„Dabar negalima pasakyti, kad savaitgaliais mes sulaukiame daugiau žmonių nei darbo dienomis. Žmonių srautas yra labai didelis, kartais būna sudėtinga su apgyvendinimu. Ši vasara yra labai karšta, o žmonių yra labai daug. Tačiau to buvo galima tikėtis, nes dar žiemą gaudavome daug laiškų dėl kambarių rezervavimo“, – DELFI sakė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ specialistė Neringa Matačiūnaitė.

Pavyzdžiui, liepos 5-11 d. centre apsilankė 615 lietuvių, tuo tarpu praėjusią savaitę – daugiau nei 1000, o vokiečių turistų atėjo dvigubai daugiau.

Centre apsilankę poilsiautojai vidutiniškai Nidoje norėjo praleisti 5-10 dienų. Jos teigimu, lova kurorte vienam žmogui kainuoja nuo 35 Lt iki maždaug 100 Lt nakčiai, o dviejų kambarių butą galima išsinuomoti už 200-280 Lt.

„Daug kas bėga nuo Palangos, vadinamojo žmonių skruzdėlyno. O apie krizę mažai kas ir kalba, nebuvo, kad žmonės sakytų, jog labai brangu. Žinoma, jeigu žmonės atvažiuoja, ieško, kur pigiau, bet ir kainos nesikandžioja“, – kalbėjo pašnekovė.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Galbuogienė DELFI taip pat sakė, kad nakvynę šį savaitgalį buvo labai sunku rasti, o jos kaina svyruoja nuo 20 Lt iki kelių šimtų žmogui už naktį.

„Nakvynę buvo labai sunku, bet įmanoma, surasti. Prabangūs viešbučiai taip pat buvo visi užimti. Jau nebesvarbu, ar savaitgalis, ar darbo diena, galbūt savaitgaliais daugiau lietuvių plūsteli. Nakvynės kainos viešbučiuose yra arba tokios pat kaip pernai, arba kiek nukritusios, o privačiame sektoriuje, bent jau jie patys sako, kad kainos yra gerokai sumažėjusios. Kiek stebiu, kavinės kainas taip pat yra „nuleidusios“, – teigė ji.

Anot pašnekovės, Palangos kavinės poilsiautojams siūlo ir dienos pietų už 10-15 Lt.

Brangiuose viešbučiuose – ne lietuviai

Kurorte šiuo metu taip pat ilsisi nemažai turistų iš Rusijos ir Baltarusijos.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas DELFI sakė, kad brangiausiuose viešbučiuose nakvoja rusakalbiai poilsiautojai, o lietuviai renkasi paprastesnę nakvynę.

„Brangūs viešbučiai ne iš mūsų klientų gyvena, jie gyvena iš baltarusių, rusų, užsieniečių. Dirbame elementariai, kaip ir kiekvieną vasarą. Klientų gal ir daugiau atvyksta, jų atsivežtas pinigų kiekis toks pat, bet pelno atžvilgiu kažin kaip bus, nes viskas pabrango, o viešbučių kainos mažėja. Dirbi gal ir daugiau nei praėjusiais metais, bet uždarbio turi mažiau“, – sakė jis.

Jo teigimu, žmonės pajūryje nepamiršta ir taupymo.

„Be abejo, kad taupo. Žiūrėk, bokalas alaus padėtas ir tuo baigiasi“, – sakė pašnekovas.

Ilgąjį savaitgalį per marias kėlėsi 110 tūkst.

Turizmo informacijos centrai pajūrį aplankiusių turistų neskaičiuoja, tačiau iškalbingi yra Smiltynės perkėlos duomenys.

„Birželį ir liepą persikėlusių skaičiai yra didesni nei praėjusių metų tais pačiais mėnesiais, nors iki birželio mes nesiekėme praėjusių metų lygio. Iš bendrų tendencijų matome, kad krizė turbūt eina į pabaigą, vienintelis dalykas, ko reikia, kad visi važiuotų, yra geras oras“, – DELFI sakė bendrovės „Smiltynės perkėla“ generalinis direktorius Darius Butvydas.

Bendrovės duomenimis, ilgąjį liepos savaitgalį perkelta maždaug 110 tūkst žmonių ir beveik 17 tūkst. automobilių.

Prieš metus, per „Mindaugines“, kurios buvo trumpesnės nei šiemet, per Kuršių marias kėlėsi daugiau nei 51 tūkst. keleivių ir per 9 tūkst. automobilių.

Kainos nepašiurpino

Vilnietis Ignas, praėjusį savaitgalį su draugais praleidęs prie jūros Palangoje, DELFI pasakojo nebuvęs „apkandžiotas“ kainų.

Vaikinui naktis dviviečiame kambaryje kainavo 25 Lt. „Vietą nakvynei susiradome ir užsisakėme iš anksto, namas buvo tikrai gerai įrengtas, tačiau tolokai nuo jūros – apie 5 km“, – pasakojo jis.

Maisto kainos kavinėse vilniečio taip pat neišgąsdino. „Negaliu pasakyti, kad maitintis kavinėse yra labai brangu. Centrinėse gatvėse ne per brangiausiose kavinėse kepsnys kainavo apie 12 Lt, šaltibarščiai – apie 5 Lt“, – sakė jis.

Ignas savaitgalį rado vietos ir paplūdimyje, tačiau J. Basanavičiaus gatve buvo sunkiau prasibrauti.

„Pliaže vietos užteko, bet J. Basanavičiaus gatvė buvo pilna. Atrodė, kad visa Lietuva atvažiavo ne prie jūros, o į J. Basanavičiaus gatvę“, – įspūdžiais dalijosi vaikinas.

Visa savaitgalio išvyka jam kainavo maždaug 250 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją