A. Neviera bus antrasis Lietuvos komercijos atašė JAV. Šiuo metu veiklą vykdo komercijos atašė Los Andžele, o trečiasis komercijos atašė JAV šių metų rugsėjo viduryje įsikurs Lietuvos generaliniame konsulate Čikagoje.

„Trūkinėjančios tiekimo grandinės, nestabilumas rinkose šiandien kaip niekada akivaizdžiai parodo, jog Lietuvai gyvybiškai svarbu rasti naujų galimybių realizuoti savo produkciją ir paslaugas bei diversifikuoti eksporto rinkas. Todėl stipriname veiklą strateginės svarbos JAV ir Vokietijos rinkose. Taip pat daug dėmesio skiriame verslo galimybių kūrimui Azijos regione. Tai padės mums kartu su verslu siekti bendro rezultato – atsparios, modernios ir tvarios šalies ekonomikos“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

A. Neviera turi didelę vadovaujamo darbo tarptautinėse bendrovėse patirtį, ne vienerius metus dirbo Filipinuose, taip pat yra dirbęs VšĮ „Versli Lietuva“. A. Neviera yra baigęs Roterdamo verslo mokyklą, turi bakalauro mokslinį laipsnį.

„Labai nekantrauju pradėti darbus JAV ir panaudoti užsienyje sukauptą darbo su tarptautiniais verslais ir organizacijomis patirtį. Šiuo metu santykiai su JAV yra ypač svarbūs ir tikiu, kad bendromis pastangomis galime nuveikti labai daug. Niujorkas yra vienas svarbiausių pasaulio verslo centrų, tad žinau, jog atrasime daug galimybių Lietuvai ir mūsų šalies verslui“, – sako A. Neviera.

Jungtinės Valstijos yra prioritetinė Lietuvos biotechnologijų, farmacijos ir lazerių sektorių rinka, taip pat siekiama gilinti ryšius ir su JAV mokslo ir tyrimų institucijomis. Lietuva norėtų padidinti maisto produktų eksportą į JAV, tačiau norint patekti į šios šalies rinkas būtina gauti specialius sertifikatus.

JAV yra labai svarbi Lietuvos prekybos partnerė ir užima 6 vietą pagal prekybos apyvartą tarp 210 Lietuvos prekybos partnerių. Tiesioginės JAV investicijos Lietuvoje siekia 320 mln. eurų – tai yra 12-ta pagal dydį investuotoja Lietuvoje.

Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymui įsteigti 9 naujas komercijos atašė pareigybes. Lietuva šiuo metu turi komercijos atašė šiose šalyse: Jungtinėje Karalystėje, JAV, Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose ir Izraelyje. Iki 2024 metų komercijos atašė skaičius bus padidintas iki 23. Patvirtinus šias pareigybes, Lietuva turės po tris komercijos atašė JAV, Vokietijoje ir du Prancūzijoje. Taip pat šiemet pradės veiklą komercijos atašė Pietų Korėjoje, Japonijoje ir Lenkijoje, o nuo 2023 m. – Singapūre, Danijoje ir Prancūzijoje. Nuo 2024 m. sausio 1 d. veiklą pradės Lietuvos komercijos atašė Italijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją