„Mus pakvietė kartu su Vokietijos gamintoju suprojektuoti ir pagaminti distancinio minavimo įrangą (...) Tai yra mūsų ilgų metų darbo išdava“, – Delfi TV teigė D. Antanaitis, pažymėdamas, kad būtent distancinis minavimas buvo vienas iš veiksnių, apsunkinusių ukrainiečių kontrpuolimą.

Ekspertas atkreipė dėmesį, kad paprastai distancinio minavimo įrenginys yra montuojamas ant šarvuočio, kurio vieneto kaina siekia mažiausiai pustrečio milijono eurų. Visgi, kaip pažymėjo D. Antanaitis, lietuviams ir vokiečiams pavyko atrasti pigesnę ir kol kas analogų neturinčią mobilumo alternatyvą.

„Mes su distancinio minavimo gamintojais pagalvojome, kad galime tai gerokai atpiginti. (...) Tam privalėjome sukurti atskirą transporto priemonę, kuri vadinasi „Krampus“. Ji ne tik gali važiuoti visiškai be garso, bet yra ir valdoma distanciniu būdu (...). Tokiu atveju kariai bus apsaugoti“, – pažymėjo ekspertas.

„Rusai kalba apie žmonių mobilizaciją, mes turime kalbėti apie technologinę mobilizaciją, nes žmonės neturi eiti kariauti ir mirti – žmonės privalo gyventi ir kurti“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Kaip teigė D. Antanaitis, praeis šiek tiek laiko, kol planuojamos inovacijos bus pradėtos gaminti ir galiausiai pasieks karo lauką.

„Pirmiausiai mes tai (technologiją – ELTA) sukursime, tada prasidės gamykliniai bandymai, po bandymų – demonstravimai įvairiose valstybėse. (...) Labai viliuosi, kad už poros mėnesių galėsime pristatyti visą koncepciją ir Lietuvai, ir pasauliui“, – sakė jis.

Be to, tęsė D. Antanaitis, distancinio minavimo įranga veikiausiai būtų gaminama keliose valstybėse. Anot jo, tai susiję su Lietuvoje galiojančiais karinių technologijų gamybą reglamentuojančiais įstatymais.

„Gavus užsakymų, veikla būtų jungtinė: vieni gamins viena, mes – kita. Tik vėliau visa tai sujungsime. Deja, Lietuvoje gaminti visos tos įrangos negalime, kadangi Lietuvos įstatyminė bazė tai draudžia. Todėl technologiją Lietuvoje išvystysime tik iki lygio, kurį leidžia įstatymai. Tolimesnę gamybą jau perkelsime į Vokietiją“, – teigė D. Antanaitis.

ELTA primena, kad Rusijai pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje, Lietuvoje pradėta kalbėti apie poreikį ir galimybes vietos įmonėms gaminti karinę įrangą. Apie tai šią savaitę užsiminė ir Nacionalinės visuotinės gynybos koordinavimo tarybos posėdyje dalyvavęs Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Jis tikino, kad dauguma Lietuvos pramonės įmonių galėtų gaminti dvigubos paskirties produkciją, tarnausiančią ir karo atveju. Pasak jo, tokių įmonių sąrašas bus pateiktas jau kito tarybos susitikimo metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją