Pasak jos, Lietuvos bendrovė, pateikusi paraišką, kurioje nurodė sukursianti „pasaulyje analogų neturinčią” plėvelę, nepaprastai ir nepagrįstai padidino kainas darydama pavedimus per susijusias bendroves.

„Galime pranešti apie atlieką ikiteisminį tyrimą, kurio metu įtariamieji bandė pasisavinti labai didelės vertės, beveik 2,7 mln. eurų dydžio Europos Sąjungos lėšas. Ikiteisminis tyrimas perėjo į atvirą stadiją šioje baudžiamoje byloje prieš Kalėdas, gruodžio 20 d., buvo suorganizuota ir atlikta sulaikymų ir kratų operacija“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė J. Steponavičiūtė-Otto.

„Lietuvos bendrovė pateikė paraišką vykdyti projektinę veiklą finansuojamą ES lėšomis, paraiškoje nurodė, kad projekto metu bus sukurta inovatyvi, pasaulyje analogų neturinti plėvelė, kuri suirs greičiau nei šiuo metu buityje ir pramonėje naudojama plėvelė. Kreiptasi buvo dėl finansavimo iš ES lėšų“, – tvirtino ji.

J. Steponavičiūtė-Otto aiškino, kad projekto vykdytojas nurodė Inovacijų agentūrai, kad įrangą įsigys už beveik 4,5 mln. eurų bei apgaule siekė įgyti beveik 2,7 mln. eurų.

„Atliekanti ikiteisminį tyrimą ir sekant projekto vykdytojo veiklą buvo nustatyta, jog naudojama apgaulė projekto veikloje. Jo suma nepaprastai padidinta dėl to, kad projekto vykdytojas užkėlė kainas darydamas pavedimus per susijusias bendroves, tokiu būdu užkėlė įrangos pirkimo kainą ir nurodė projektų administratoriui Inovacijų agentūrai, kad įsigys įrangą už beveik 4,5 mln. eurų. Tai yra didžioji projekto finansavimo dalis“, – sakė prokurorė.

„Siekta apgaule įgyti beveik 2,7 mln. eurų. Labai džiaugiamės, kad bendradarbiavimo tarp institucijų dėka pavyko užkirsti kelią nusikalstamos veikos padarymui“, – pažymėjo ji.

Po kratų sulaikyti 9 įtariamieji asmenys, 5 iš jų – suimti

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos viršininkė Jekaterina Grudinskaja tvirtino, kad buvo organizuota daugiau nei 30 kratų įvairiose srityse, sulaikyti 9 įtariamieji asmenys, o penki iš jų – suimti.

„Tarnyba organizavo ir atliko daugiau nei 30 kratų įvairiose srityse. Daugiausiai kratų atlikta Vilniaus apskrityje, taip pat Šiauliuose, Kaune. Atliekant veiksmus dalyvavo daugiau nei 50 tarnybos pareigūnų iš skirtingų padalinių. Po kratų buvo sulaikyti 9 įtariamieji asmenys, visiems jiems buvo įteikti pranešimai apie įtarimus“, – tvirtino J. Grudinskaja.

„Dėl 5 įtariamųjų buvo kreiptąsi į teismą dėl kardinamosios priemonės – suėmimo paskyrimo. Prašymai buvo tenkinti. Ilgiausias skirtas terminas – du mėnesiai. Kitiems įtariamiesiems paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti”, – teigė ji.

Anot FNTT atstovės, kratų metu buvo rasti ir paimti įvairūs dokumentai, USB laikmenos, mobiliojo ryšio telefonai, kompiuteriai, iš kurių šiuo metu nukopijuota informacija su tyrimui reikšmingais duomenimis. Taip pat, anot jos, byla sudėtinga, nes turi ir tarptautinį aspektą.

„Taip pat buvo rasta ir paimta grynųjų pinigų, daugiau nei 63 tūkst. eurų, beveik 8 tūkst. JAV dolerių. Taip pat taikomas laikinas nuosavybės teisių apribojimas įtariamųjų turtui, kurio vertė didesnė nei 0,5 mln. eurų”, – kalbėjo J. Grudinskaja.

„Byla sudėtinga ir tuo, kad turi tarptautinį aspektą. Įtariamieji pasitelkė ne tik Lietuvoje registruotas įmones, bet ir užsienyje. Šiuo metu kreiptasi į Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Šveicarijos, Belgijos valstybes siekiant gauti duomenis patvirtinančius, kad įtariamieji galimai valdė ir ten registruotas bendroves, siekdami nuslėpti savo galimai daroma nusikalstomą veiką”, – pažymėjo ji.

„Inovacijų agentūros“ direktorė džiaugėsi institucijų bendradarbiavimu

„Inovacijų agentūros“ direktorė Romualda Stragienė džiaugėsi institucijų bendradarbiavimu ir tuo, kad pavyko identifikuoti galimus nusikaltėlius, siekusius neteisėtai pasipelnyti iš ES lėšų.

„Noriu pasidžiaugti bendradarbiavimu tarp institucijų, nes rezultatas yra bendras darbas. Mūsų agentūros darbas nėra gaudyti nusikaltėlius, tačiau administruoti struktūrinių fondų pinigus, tai pakankamai didelės investicijos ir mūsų vienas iš kriterijų yra skaidrumas. Tam, kad jis būtų užtikrintas, reikalinga prevencija“, – kalbėjo R. Stragienė.

„Čia suveikė agentūros patirtis, kaip institucinė patirtis, žmonių kompetencijos ir kadangi turime daug projektų, daug metų dirbame su tuo, galime pastebėti tam tikrus įtartinus dalykus“, – pabrėžė ji.

Didžiausia galima bausmė – laisvės atėmimas iki 8 metų


Europos deleguotoji prokurorė taip pat patikino, kad įtariamiesiems už įvykdytą nusikaltimą galimas laisvės atėmimas iki 8 metų arba „didžiulė bauda”.

„Didžiausia bausmė laisvės atėmimas iki 8 metų, bet yra numatyta ir bauda. Didžiulės baudos, nes tai sunkūs nusikaltimai“, – teigė J. Steponavičiūtė-Otto.

Ji taip pat tikino kol kas negalinti įvardinti tikslios įmonės bei asmenų, dalyvavusių nusikalstamoje veikoje, nes kaltė dar nėra įrodyta teismo nuosprendžiu.

„Įvardinti aišku negalime, atsižvelgiant į tai, kad asmenys nebūtų identifikuoti anksčiau, negu bus iš tikrųjų nustatyta jų kaltė. Asmenys yra nekalti, kol tai neįrodyta teismo nuosprendžiu. Bet tai nėra įmonė, kuri ilgai būtų vykdžiusi savo bendrą veiklą iki projekto vykdymo pradžios“, – aiškino Europos deleguotoji prokurorė.

„Jau yra atliekamas vienas ikiteisminis tyrimas dėl to paties tiekėjo veiksmų kitame projekte, nesusijusiame. Buvo tiekiama visiškai kita įranga“, – dėstė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)