"Mes patys kreipsimės į "Gazprom", kad "Iterai" skirtas gamtinių dujų kiekis būtų parduotas tiesiogiai "Lietuvos dujoms", - Eltai teigė "Lietuvos dujų" Dujų apskaitos ir prekybos skyriaus viršininkas Martynas Bartys.

Per parą apie 1,670 mln. kubinių metrų dujų, "Iteros" perkamų iš Rusijos "Gazprom", transportuojanti "Lietuvos dujų" bendrovė teigia, kad ji dėl sustabdyto dujų tiekimo neabejotinai patirsianti nuostolių. Jų dydis kol kas neaiškus, nes "Gazprom" atsiųstoje telegramoje nurodyta, kad dujų tiekimas "Iterai" yra sustabdytas iki atskiro nurodymo.

Rusijos dujų kompanijai sustabdžius gamtinių dujų tiekimą "Iterai Lietuva", ši savo stambiausiems klientams Lietuvoje - Lietuvos elektrinei, "Kauno energijai" ėmė tiekti gamtines dujas, perkamas iš kitos dujų importo bendrovės "Dujotekanos". "Klaipėdos energija" dabar naudoja rezervinį kurą - mazutą. Teigiama, kad jai dujų tiekimas sustabdytas ne dėl "Iterai" taikomų "Gazprom" sankcijų, o dėl to, kad dujotiekyje yra kritęs slėgis ir dabar juo tiekti dujas būtų nesaugu.

"Itera Lietuva" bei "Dujotekanos" vadovai antradienį jau išvyko į Maskvą derėtis su "Gazprom", kaip pakeisti susidariusią situaciją.

Bendra Lietuvos ir JAV bendrovė "Itera Lietuva" iš Rusijos koncerno "Gazprom" šiems metams yra gavusi 500 mln. kubinių metrų dujų transportavimo į Lietuvą kvotą. Pernai bendrovė šalies vartotojams pateikė 502 mln. kubinių metrų dujų. Iš viso praėjusiais metais į Lietuvą buvo importuota 2,682 mlrd. kubinių metrų dujų. Šiais metais bendras dujų importas turėtų siekti apie 3 mlrd. kubinių metrų.

"Itera Lietuva" dujas Lietuvoje parduoda laisviesiems vartotojams - didelėms pramonės bei šilumos tiekimo įmonėms, suvartojančioms daugiau kaip po 15 mln. kub. metrų dujų per metus. Ji yra dešimčiai metų sudariusi atitinkamą dujų tiekimo sutartį su tarptautine energetikos kompanija "Itera".

Kompanijų grupė "Itera" vienija apie 140 dujų gavybos ir realizavimo, kitos veiklos bendrovių 24 šalyse ir šiuo metu pagal parduodamų dujų apimtis pasaulyje nusileidžia tik Rusijos koncernui "Gazprom".

"Itera" vartotojams įvairiuose Rusijos regionuose, Armėnijoje, Baltarusijoje, Gruzijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Moldovoje, Ukrainoje ir Estijoje parduoda savo bei Kazachstane ir Turkmėnistane išgaunamas dujas, naudodamasi "Gazprom" vamzdynais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją