„Manau, kad vakar prezidentė Christine Lagarde labai aiškiai įvertino, ką tai reiškia pačiai artimiausiai perspektyvai. Nemažai centrinių bankų vadovų yra išsakę panašią poziciją, įskaitant ir mane. Aš manau, ir labai svarbu pastebėti, kad rinkos lūkesčiai per pastaruosius du mėnesius mažai kito“, – penktadienį žurnalistams teigė G. Šimkus.

„Esame arčiau palūkanų normų didinimo pabaigos negu anksčiau“, – pridūrė jis.

LB valdybos pirmininko vertinimu, ECB palūkanų normą liepos mėnesį pakels dar 25 baziniais punktais.

„Turėtų įvykti kažkas ypatingo ir sunku pasakyti kas, nes laiko yra mažai, kad pasikeistų spėjimas (tolimesnis 25 bazinių punktų didinimas - ELTA) dėl liepos. Bet čia yra mano asmeninis vertinimas, kad mes turime tai padaryti“, – sakė jis.

Visgi G. Šimkus neprognozuoja, ar palūkanų normos bus toliau didinamos rugsėjo mėn. Anot jo, iki rudens pradžios likęs dar visas metų ketvirtis, kurio metu išaiškėję duomenys gali smarkiai keisti infliacijos, bei ekonomikos prognozes.

„Bet tai, kas bus rugsėjo mėnesį, tai luktelėkime ir turėkime omenyje, kad bus ne vienas dar infliacijos skaičius ir kita vertus, rugsėjo mėnesį mes vėl turėsime prognozių raundą ir skaičius“, – paminėjo G. Šimkus.

„Luktelėkime sprendimo rugsėjo mėnesį. Nes tikrai turime sau aiškiai pasakyti, kad iki to laikotarpio yra visas ketvirtis. Tai yra antro ketvirčio BVP augimo įvertinimas, tai yra du ar trys nauji infliacijos skaičiai, faktinės infliacijos vertinimas ir tai yra naujas prognozių raundas“, – komentavo jis.

Taip pat LB pirmininkas nemano, kad jau nuo kitų metų bus vykdomas palūkanų normų mažinimas. Anot jo, kadangi infliacijos lygis dar 2025 metais bus didesnis nei 2 proc., preteksto tokiems veiksmams nebūtų.

„Nematyčiau tokio greito palūkanų kritimo ir kodėl turėtų taip staigiai būti grįžtama prie mažinimo. Ir kalbant apie tai, kada mažinimas bus, turime kalbėti apie tai, kada pasibaigs didinimas. Šiuo metu infliacija yra didelė ir nors mes matome lėtėjimą, yra svarbu, kad pinigų politika taiko į tai, kas bus po 2, 3 metų, kai vis dar bus daugiau nei 2 proc.“ – sakė jis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį posėdžiavusi Europos Centrinio Banko (ECB) Valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4 proc., 4,25 proc. ir 3,5 proc. ir bus taikomos nuo 2023 m. birželio 21 d.

Taip pat, pagal birželio mėn. makroekonomines prognozes, Eurosistemos ekspertai numato, kad bendroji infliacija 2023 m. vidutiniškai bus 5,4 proc., 2024 m. – 3 proc., o 2025 m. – 2,2 proc. dydžio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją