Kaip rašoma pranešime, atlikęs inspektavimą, Lietuvos bankas nustatė, kad „European Merchant Bank“ neužtikrino veiksmingos vidaus kontrolės sistemos ir procedūrų. Jos nebuvo pakankamos padidintos rizikos klientų rizikai valdyti, bankas netaikė papildomų priemonių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikai mažinti. Nurodoma, kad tiek įprasto, tiek sustiprinto tapatybės nustatymo priemonės buvo nepakankamos, „European Merchant Bank“ netinkamai atliko dalykinių santykių ir operacijų stebėseną, netinkamai aiškinosi juridinių asmenų veiklos pobūdį. Už šiuos pažeidimus Lietuvos bankas skyrė „European Merchant Bank“ 65 tūkst. Eur baudą.

Už tai, kad specializuoto banko įdiegtos sistemos, skirtos tarptautinėms finansinėms sankcijoms ir ribojamosioms priemonėms įgyvendinti, turėjo trūkumų ir buvo neefektyvios siekiant tinkamai įgyvendinti reikalavimus, Lietuvos bankas skyrė įspėjimą.

„Skirdamas poveikio priemones centrinis bankas atsižvelgė į tai, kad „European Merchant Bank“ pripažino pažeidimus ir veiklos trūkumus, ėmėsi veiksmų, kad jie nebepasikartotų ateityje. Visus nustatytus pažeidimus ir trūkumus specializuotas bankas privalo pašalinti iki 2022 m. balandžio 1 d.

Atsižvelgus į pažeidimų pobūdį, laikinai (kol bus pašalinti visi pažeidimai), „European Merchant Bank“ bus taikomi tam tikri apribojimai dėl paslaugų teikimo esamiems ar naujiems klientams − elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigoms“, – informuojama pranešimu.

Bankas: trūkumai taisomi

Komentare žiniasklaidai rašoma, kad šiuo metu „EMBank“ intensyviai bendarbiauja su Lietuvos banku, taiso esamus trūkumus ir greitu metu yra pasiruošęs teikti visus LB reikalavimus atitinkančias paslaugas.

„EMBank“ nėra nustatęs, kad LB minimi trūkumai turėjo poveikį banko klientams ar banku būtų pasinaudota ML/TF tikslais.

„European Merchant Bank“ vertina Lietuvos banko pastebėjimus, rekomendacijas ir informuoja, kad ėmėsi efektyvių priemonių nustatytiems pažeidimams ir trūkumams pašalinti. Dauguma jų buvo pašalinti dar iki LB priimant sprendimą.

Skirta bauda neturės neigiamos įtakos tvariam „EMBank“ veiklos tęstinumui, kadangi ši verslo sritis nesudarė reikšmingos „EMBank“ pajamų dalies.

„European Merchant Bank“ žingsnis po žingsnio įgyvendina augimo strategiją ir skiria daug dėmesio pinigų plovimo ir rizikos vertinimo metodikoms gerinti. Bankas nuosekliai investuoja į žmogiškuosius išteklius. „EMBank“ sustiprino AML ir rizikos valdymo skyrius, daug dėmesio skiria naujiems technologiniams sprendimams, pinigų plovimo ir rizikos valdymo stiprinimui“, – rašoma komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)