Jis prognozuoja, kad po 3,7 proc. šalies BVP augimo šiemet kitąmet jis didės 2,5 proc. – tokia pat prognozė buvo ir rugsėjį.

LB Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriaus Gedimino Šimkaus teigimu, ir eksportas, ir investicijos kitąmet turėtų augti nuosaikiau. Pasak jo, tikėtina, kad investicijas mažiau skatins ir nebe toks intensyvus Europos Sąjungos paramos fondų lėšų naudojimas.

„Baigdami šiuos metus galime pasidžiaugti, kad 2019 metais šalies ekonomika stipriai augo, bet žvelgdami į kitus metus turime būti santūresni – prognozuojame ūkio raidos sulėtėjimą. Nors mūsų ekonomikai didelę įtaką darantis Lietuvos eksportas užtikrintai kyla, sąlygos jo plėtrai – ne pačios geriausios“, – pranešime sakė G. Šimkus.

LB teigimu, ekonominį aktyvumą ribos ir besikeičianti padėtis darbo rinkoje. Įmonėms lieka vis mažiau erdvės gerokai kelti darbo atlygį, o darbuotojų samdą vis nepalankiau veiks vidaus demografiniai pokyčiai.

„Tai nereiškia, kad gyventojų pajamos nustos kilusios – jos didės nemenkai, bet mažiau nei pastaruoju metu. Tai ribos privačiojo vartojimo plėtrą, kuri jau ir dabar menksta“, – teigė G. Šimkus.

Pagal naujausias LB prognozes darbo užmokestis šiemet kils 8,5, kitąmet – 6,7 procento.

Lietuvos bankas nepakeitė šių metų infliacijos prognozės, bet 2020 metais ją 0,1 proc. punkto padidino. Dabar numatoma, kad tiek šiemet, tiek kitąmet ji sudarys 2,3 procento.

Banko teigimu, šiemet daugiau nei pernai kilo maisto kainos, o labiausiai – daržovių, tikėtina, dėl žemės ūkiui nepalankių orų.

Bendrą maisto brangimą lėmė ir pasikeitusios pasaulinės žaliavų kainos, kurias didino kai kuriuose pasaulio regionuose nepakankama produktų pasiūla bei išaugusi paklausa.

Pasak banko, kol kas numatoma, kad pasaulinės maisto žaliavų kainos kitais metais kils mažiau, tačiau bendrą infliaciją jos turėtų veikti daugiau nei didėsiantys netiesioginiai mokesčiai. Šiemet infliaciją ypač didino paslaugų kainos, tačiau pigo degalai ir daugiau nei pernai – šilumos energija.

Didžiausios įtakos infliacijai kitąmet turės paslaugų kainos, nes darbo sąnaudos, numatoma, toliau kils.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)