Kaip DELFI pasakojo „HumansApp“ rinkodaros vadovė Alisa Bulybenko, programėlę iš „App Store“ ir „Google Play“ nuo sekmadienio pavakarės atsisiųsti gali bet kas.

„Iš pradžių buvo „beta“ testavimas, kurio metu pakvietėme savo rato ir mažiau pažįstamus žmones. Jie mums padėjo tobulėti, kol vystėme produktą. Dabar išvystėme iki tokio lygio, kai galime pristatyti rinkai“, – sakė pašnekovė.

Parsisiuntus programėlę, vartotojui reikia pateikti asmens duomenis, trumpai papasakoti apie save. Yra galimybė patalpinti savo nuotrauką, o norint susitikti, reikės patvirtinti tapatybę. Tai padaryti galima keliais būdais: parodant pasą, asmens tapatybės kortelę arba vairavimo pažymėjimą. Taip pat teks nurodyti, kokiu būdu asmuo norės susimokėti.

„HumansApp“ yra dviejų grupių žmonės – atvirieji (angl. open) ir smalsieji (angl. curious). Vos tik užsiregistravus asmuo tampa smalsiuoju žmogumi, t.y. gali prašyti susitikimo.

Norint tapti atviruoju žmogumi, t.y. tuo, kuris dalijasi patirtimi, tai turi patvirtinti „HumansApp“ komanda.

„Ne bet kas gali tapti atviraisiais žmonėmis mūsų platformoje. Yra žmogus, kuris per parą juos patvirtina, padaro elementarų biografijos patikrinimą. Lietuvoje yra lengviau, nes dažniausiai ir patys žinome tuos žmones. Plečiantis į užsienį, reikės kur kas didesnės komandos, kuri tuo užsiims“, – sakė A. Bulybenko.

Užkalnis, Tiškevič, Sarnickas ir kiti

Pagrindiniame programėlės lange yra sąrašas žmonių, su kuriais galima susitikti. Čia galima rasti rašytoją ir maisto kritiką Andrių Užkalnį, politologą Liną Kojalą, projekto „Nebegėda“ įkūrėją Beatą Tiškevič, filosofą Kristupą Sabolių, gamtos fotografą Marių Čepulį, rašytoją Kastytį Sarnicką ir dar daugiau kitų žmonių.

Kiekvienas jų yra pateikęs temas, kuriomis su jais galima kalbėti. Pavyzdžiui, su A. Užkalniu galima pasikalbėti apie keliones, maistą, rašymą ir t.t. Su B. Tiškevič – apie žmogaus kūną ir santykius. Su K. Sarnicku – apie „Sindikatą“, muziką ir t.t.

Andrius Užkalnis

Puodelis kavos (45 min.) su A. Užkalniu kainuos 150 eurų, apsilankymas restorane ir jo įvertinimas (2 val.) – 500 eurų. Norint jį pasikviesti į vakarėlį (3 val.), teks pakloti 3 tūkst. eurų. Beje, 10 proc. visų A. Užkalnio pajamų skiriama benamių gyvūnų prieglauda „Penkta koja“

1,5 val. L. Kojalos paskaita kainuoja 300 eurų, pokalbis apie knygą arba filmą – 150 eurų, puodelis kavos – 59 eurus. Jis 5 proc. pajamų skiria „Maltiečiams“.

1 val. susitikimas su B. Tiškevič atsieitų 89 eurus.

Diskusija apie vaizduotę ir kūrybiškumą (1 val.) su K. Saboliumi kainuoja 1 tūkst. eurų, puodelis kavos (45 min.) – 99 eurus. Jis 10 proc. skiria „Maltiečiams“.

Pokalbis prie kavos su K. Sarnicku-Kastetu (30 min.) įvertintas 50 eurų.

Kristupas Sabolius

Susitarimo reikalas

Kaip DELFI pasakojo A. Bulybenko, išsirinkus žmogų, su kuriuo nori susitikti, atsiveria pokalbio langas.

„Ten detalizuojama, kas konkrečiai domina. Pavyzdžiui, galbūt iš Deivydo Praspaliausko noriu sužinoti, kaip iš tikro reikia išsirinkti šviežią žuvį. Jei jam tema tinka, susitariame laiką ir vietą. Susitikimo metu atvirojo žmogaus programėlėje veikia laikmatis, kad smalsieji žmonės nepiktnaudžiautų.

Pasibaigus susitikimui, abu palieka vienas kitam atsiliepimus. Reitinguojamas ne tas žmogus, su kuriuo susitikai, bet ar tai, dėl ko buvo susitarta, ir gauta. Ar susitikimas buvo malonus, šaunus ir t.t.“, – pasakojo „HumansApp“ rinkodaros vadovė.

Jei žmogus negauna to, dėl ko ėjo į susitikimą, jam gali būti grąžinti pinigai, nurodė A. Bulybenko.

„Pavyzdžiui, jei su Andriumi Užkalniu susitari eiti į „Laukinių žąsų“ vakarienę, o jis pasikviečia kebabo kioske ir šneka apie tai, kad yra šaunus. Reiškia, kad neįvyko. Tai praneši ir tada įsijungia mūsų klientų aptarnavimo skyrius, tada sprendžia.

Jei aišku, kad žmogus negavo to, dėl ko ėjo į susitikimą, mes grąžiname jam visus pinigus. Tada edukuojame savo atviruosius žmones, kad jie būtų atidesni, suprastų, kad turėtų ateiti pasiruošę. Jei sako, kad su jais galima pakalbėti apie Heideggerio filosofiją, tai ir turėtų būti“, – sakė A. Bulybenko.

Pašnekovė nurodė, kad „HumansApp“ modelis panašus į trumpalaikės būsto nuomos platformos „Airbnb“. „Tai tokia žmogiškoji biblioteka, – sakė ji. – Aišku, čia turbūt bus daugiau subtilumų, plius tai yra gyvi susitikimai.“

A. Bulybenko teigė, kad įmonė investuoja į vartotojų saugumą. „Dėl to yra tapatybės patvirtinimas, grįžtamojo ryšio palikimas, mūsų įsitraukimas, jei kažkas įvyksta ne taip. Nepaliekame žmonių likimo valiai“, – pasakojo ji.

Pajamas iš „HumansApp“ gaunantys žmonės turėtų susimokėti mokesčius.

„Tai yra kiekvieno vartotojo atsakomybės klausimas. Valstybinė mokesčių inspekcija sakė, kad žmonės turėtų tiesiog vienaip ar kitaip deklaruoti pajamas, individuali veikla ar panašiai“, – sakė A. Bulybenko.

Pašnekovė dar pastebėjo, kad pagrindinė naujosios programėlės idėja yra žinių, kurių nelabai gali rasti „Google“, dalijamasis. „Mes dar kuriame ir naują filantropijos būdą“, – apie galimybę savo pajamas skirti labdarai sakė „HumansApp“ atstovė.

 Justas Janauskas

Savininkas – vienas „Vinted“ įkūrėjų

Registrų centro duomenimis, uždaroji akcinė bendrovė „HumansApp“ įregistruota 2018 metų spalį. Jos įstatinio kapitalo dydis – 10 tūkst. eurų.

2018 metų lapkričio ir gruodžio mėnesių finansinės ataskaitos duomenimis, per šį laikotarpį įmonė patyrė 44 848 eurus grynojo nuostolio, turėjo 72 032 eurus turto.

„Sodros“ duomenimis, gegužės 31 dieną įmonė turėjo 5 darbuotojus. Balandį jiems mokėtų atlyginimų vidurkis sudarė 1727,90 euro iki mokesčių (maždaug 1070,19 euro į rankas).

Vienintelis UAB „HumansApp“ akcininkas – Jungtinėje Karalystėje registruota „HumansApp Ltd.“.

„Companies House“ duomenimis, jos savininkai yra vienas platformos „Vinted“ įkūrėjų Justas Janauskas ir Gabija Grušaitė.

J. Janauskas DELFI paaiškino, kad tokia struktūra pasirinkta dėl patrauklumo užsienio investuotojams. „Tokia mano asmeninė praktika. Tai labai patraukli struktūra užsienio investuotojams pritraukti. „Vinted“ tokios pačios struktūros yra“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)